Genetyczne modyfikacje roślin podnoszą odporność na choroby

Nowe badania wspomagane z budżetu dofinansowanego ze środków UE projektu TRIFORC pokazały, że zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces wytwarzania nowego produktu naturalnego, który mógłby zostać wykorzystany na wiele sposobów, w tym do podnoszenia odporności.

 

\"\"

 

Rośliny – czy będą to klony, cisy, czy też kukurydza na przydrożnym polu – wytwarzają niezliczone związki chemiczne. Są one bardzo przydatne jako antybiotyki, leki przeciwnowotworowe albo witaminy, ale często bywają nazbyt złożone, aby móc je z powodzeniem syntetyzować w laboratorium – można je natomiast ekstrahować z roślin, w których występują.

Wyniki nowych badań, opublikowane w czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences, dotyczą triterpenów, dużej grupy naturalnie wytwarzanych przez rośliny związków, które pełnią szereg funkcji biologicznych i mogą znaleźć potencjalne zastosowanie w medycynie (np. jako środki antybakteryjne), przemyśle (np. jako środki przeciw pienieniu) a także w branży spożywczej (jako naturalny słodzik, znacznie słodszy od cukru).

Naukowcy wskazują konkretnie, jak zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces, który modyfikuje kształt i funkcję jednego z enzymów, zmieniając fałdowanie prekursora chemicznego – technika, którą można by nazwać chemicznym origami – i tworząc w ten sposób nowy produkt o wielu możliwych zastosowaniach. Na potrzeby tych prac badawczych zmieniony został aminokwas w pierwszym enzymie na szlaku, który wytwarza naturalny produkt chroniący owies przed grzybowymi patogenami odglebowymi, zapewniając odporność. Istnieje nadzieja, że ta wiedza znajdzie również zastosowanie w przypadku innych roślin uprawnych, umożliwiając ich ochronę i potencjalnie zwiększenie plonów.

Rośliny pełnią rolę swego rodzaju fabryk substancji chemicznych i ich linia produkcyjna może zostać zmodyfikowana w taki sposób, aby wytwarzały określone związki chemiczne, z których wiele może być użytecznych w sposób dla nas jeszcze niezrozumiały. Zmiana sposobu, w jaki enzym fałduje prekursor, skutkuje nowym związkiem chemicznym, co można porównać do zmiany projektu lub schematu obrabiarki wykorzystywanej w fabryce samochodów bądź chłodziarek.

„Zmienianie lub modyfikowanie roślin nie jest niczym nowym. Ludzie robią to od tysięcy lat” – zauważył współautor raportu z badań, Robert Minto, adiunkt na wydziale chemii i biologii chemicznej Indiana University-Purdue University Indianapolis. „W ramach badania PNAS zmieniliśmy jeden aminokwas (w formie enzymu) w koniuszku korzenia owsa, aby zmienić funkcję pojedynczego enzymu. Możliwość bezpośredniego dostania się i przeprowadzenia tego jest znacznie skuteczniejsza niż krzyżowanie roślin do momentu uzyskania odpowiedniej wersji genu wytwarzającego pożądany produkt naturalny”. Minto pomógł przeprowadzić badania w czasie 5-miesięcznego urlopu naukowego w Centrum im. Johna Innesa w Zjednoczonym Królestwie, członka konsorcjum projektu TRIFORC.

Badania wpisują się w działania na rzecz nadrzędnego celu czteroletniego projektu TRIFORC, którym jest opracowanie innowacyjnego ciągu odkrywania, zrównoważonego wytwarzania i komercyjnego zastosowania znanych i nowatorskich triterpenów wysokiej wartości o nowych lub wyższych aktywnych właściwościach biologicznych. Projekt, nad którym prace mają się zakończyć we wrześniu 2017 r., otrzymał niemal 7 mln EUR dofinansowania ze środków UE.

Redakcja AgroNews, fot. flickr.com

Źródło: Cordis

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,368ObserwującyObserwuj
5,450SubskrybującySubskrybuj

Siewnik wkręcił dłoń kobiety

Do nieszczęśliwego wypadku doszło na polu w Olszownicy, gm. Baćkowice. Podczas zasiewów zbóż siewnik wciągnął rękę kobiecie. "Po przybyciu na miejsce zdarzenia jednostek ochrony przeciwpożarowej ...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE