Organizacje branżowe zrzeszające rolników, producentów i przetwórców mleka zwracają uwagę na drastyczne ich zdaniem obniżanie cen wyrobów mleczarskich przez sieci handlowe. Dziś na ręce ministra Krzysztofa Jurgiela i wicepremiera Mateusza Morawieckiego ma zostać złożony list otwarty branży mleczarskiej w tej sprawie.
Autorzy listu, Polska Izba Mleka, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich są zaniepokojeni działaniami sieci handlowych, które ich zdaniem destabilizują rynek mleczarski i wpływają na redukcję cen płaconych za mleko polskim rolnikom.
– Z wielkim niepokojem obserwujemy żądania obniżki cen za oferowane produkty wystosowywane przez sieci handlowe wobec dostawców produktów mleczarskich. Złożone przez Państwa propozycje bezwzględnego zredukowania cen produktów mleczarskich obniżają rentowność produkcji do poziomu poniżej kosztów wytworzenia produktu i mogą być uważane za krok w kierunku likwidacji sektora mleczarskiego
w Polsce. Państwa propozycje należy więc traktować, jako próbę nieodpowiedzialnego destabilizowania polskiego i unijnego rynku mleka – w ten sposób autorzy listu zwracają się do sieci handlowych i domagają się zaprzestania obniżania cen u dostawców oraz podjęcia współpracy i dialogu.
Wychodzenie z kryzysu
Długotrwały kryzys na światowym i europejskim rynku mleka poważnie ograniczył produkcję mleka w krajach Unii Europejskiej. Skutki redukcji produkcji mleka są i będą zauważalne przez najbliższe lata.
Zarówno Komisja Europejska, jak i rządy poszczególnych państw podejmują działania mające na celu ustabilizowanie cen na rynku mleka oraz stopniowe wychodzenie z kryzysu.
Kilka miesięcy temu na konta polskich producentów mleka wpłynęły pieniądze z tytułu nadzwyczajnego wsparcia branży. 91,5 tys. rolników otrzymało wówczas łącznie 122,7 mln zł.
W najbliższym czasie Komisja Europejska ogłosi przetargi na sprzedaż odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) pochodzącego z zapasów interwencyjnych. Uruchomiony ma zostać także program wsparcia dla unijnych producentów, którzy dobrowolnie ograniczą produkcję mleka krowiego przez 3 miesiące.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com