Być może już niebawem nasze jabłka i gruszki będą mogły być sprzedawane w USA. Sadownicy, którzy chcą sprzedawać swoje owoce na tamtejszy rynek, muszą jak najszybciej zgłosić się do Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Za kilka tygodni do Polski ma przyjechać amerykańska delegacja inspektorów służby ochrony roślin. Wizyta ta ma zakończyć procedurę dopuszczenia owoców na tamtejszy rynek.
– Efektem kontroli amerykańskich ekspertów może być zakończenie wskazanej procedury i w konsekwencji dopuszczenie eksportu powyżej wskazanych owoców pochodzących ze zbiorów 2017 r. – wyjaśnia Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Warunki eksportu jabłek i gruszek do USA
Przekazane przez amerykańskich inspektorów warunki eksportu wymagają dwukrotnej kontroli miejsc produkcji, czyli sadów. Pierwsza powinna być przeprowadzona zaraz po kwitnieniu (do końca maja), druga – dwa do trzech tygodni przed zbiorem. Przeprowadzane przez inspektorów PIORiN kontrole odbywają się na koszt producenta. Jednym z wymogów eksportowych USA dla pakowalni/przechowalni jest również zapewnienie higieny żywności zgodnymi z zasadami HACCP.
Rejestracja sadów/miejsc produkcji powinna mieć miejsce do 31 maja każdego roku natomiast rejestracja przechowalni/pakowalni do 1 sierpnia. Dlatego PIORiN prosi zaineresowanych sadowników o niezwłoczne zgłaszanie chęci eksportu jabłek i gruszek do USA do Wojewódzkich Inspektoratów Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot.Kamila Szałaj