Unijny rynek tuczników stabilizuje się po spadkach cen tuczników w ostatnich tygodniach.
W wielu krajach notowania cen w ubiegłym tygodniu zostały utrzymane.
– Nadwyżka żywca, która wystąpiła w Niemczech została zagospodarowana, a presja na cenę zmniejszyła się – wyjaśnia Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Ceny u głównych graczy na tym samym poziomie
Oprócz Niemiec ceny utrzymano w Holandii, Belgii i Austrii. W Danii cena pozostała na tym samym poziomie drugi tydzień z rzędu. Z kolei we Francji dalej występuje presja cenowa, a brak jej zmiany był spowodowany obawami związanymi z zapowiadanymi protestami rolników.
Hiszpania zanotowała spadek ceny aż o 6 centów do ceny 1,5 euro za kg. Oferta żywca na rynku znacznie przekracza zapotrzebowanie zakładów ubojowych na surowiec. Jest to wynikiem zwiększenia pogłowia macior o 6 proc. w stosunku do ubiegłego roku oraz lepszych przyrostów zwierząt po ustąpieniu upałów.
W bieżącym tygodniu w Niemczech rynek nie notuje znacznych zmian. Ilości świń oferowanych do sprzedaży odpowiada zapotrzebowaniu przetwórstwa.
– Cena na następny tydzień została więc utrzymana na poziomie 1,50 euro za kg – mówi Dargiewicz.
Redakcja AgroNews, fot. dreamstime.com