Na plantacjach pszenicy ozimej stwierdzono występowanie mączniaka prawdziwego zbóż i traw.
Mączniak prawdziwy zbóż i traw jest jedną z groźniejszych chorób pszenicy i jęczmienia. Jej sprawcą jest grzyb Blumeria graminis. Choroba może powodować nawet 30 proc. strat w plonie.
– Mączniak prawdziwy to jedna z niewielu chorób, która szczególnie dobrze rozwija się w warunkach obniżonej wilgotności – wyjaśnia dr Ewa Jajor, IOR Poznań.
Eksperci przypominają, że zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się od początku krzewienia do końca fazy kłoszenia. W sprzyjających warunkach stosowanie fungicydów można przedłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna, uwzględniając okres karencji stosowanego środka.
Progi szkodliwości na pszenicy ozimej
Orientacyjne progi ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka prawdziwego zbóż i traw na pszenicy ozimej:
• faza od początków krzewienia do końca krzewienia: 50-70% roślin z pierwszymi objawami choroby,
• faza strzelania roślin w źdźbło: 10% źdźbeł z pierwszymi objawami porażenia,
• faza kłoszenia roślin: pierwsze objawy choroby na liściu flagowym, podflagowym lub kłosie.
Profilaktyka to podstawa
Państwowy Instytut Ochrony Roślin radzi, by występowanie choroby ograniczać poprzez:
• szybkie wykonanie podorywki i starannej orki, w celu zniszczenia resztek pożniwnych
• unikanie zbyt gęstego siewu i przenawożenia azotem
• unikanie sąsiedztwa innych plantacji jęczmienia ozimego i jarego
• stosowanie prawidłowego zmianowania
• odpowiedni dobór odmian
• zaprawianie nasion.
Czym zwalczać mączniaka zbóż?
Do walki z tą chorobą można zastosować różne fungicydy m.in. zawierające prochloraz, karbendazym, pikoksystrobinę, fenpropimorf, siarkowe lub z zawartością metrafenonu.
oprac. i fot. K. Szałaj
Źródło: PIORiN, UP we Wrocławiu