Jakie zagrożenia niesie ze sobą GMO?

Wprowadzanie genetycznie zmodyfikowanych organizmów do ekosystemu jest niebezpiecznym eksperymentem z naturą i ewolucją na skalę światową – twierdzi Greenpeace. Naukowcy zmieniają samo życie. Produkty inżynierii genetycznej to żywe organizmy, które nigdy samoistnie nie pojawiłyby się w przyrodzie. Te wytwory człowieka rozmnażają i krzyżują się z tradycyjnymi odmianami oraz rozprzestrzeniają w nowych środowiskach w nieprzewidywalny i niekontrolowany sposób, zanieczyszczając je na wiele pokoleń. Nadal niewiele wiemy na temat sposobu ich zachowań, wszystkie szkodliwe skutki wysiewu GMO mogą zostać odkryte, gdy będzie już za późno.
Z tego powodu organizmy modyfikowane genetycznie nie powinny być uwalniane do środowiska naturalnego. Stwarzają one niepotrzebne zagrożenie dla ekosystemów, bioróżnorodności oraz zrównoważonego rolnictwa.

GMO to niebezpieczeństwo zaniku wielu tradycyjnych odmian upraw, których stały rozwój jest kluczowy w dziedzinie walki z nowymi szkodnikami, chorobami oraz zmieniającymi się warunkami klimatycznymi i środowiskowymi. Z tego względu różnorodność upraw stanowi podstawę bezpieczeństwa żywności na świecie. Jej brak wiąże się z epidemiami, które wielokrotnie już na masową skalę dziesiątkowały uprawy tego samego rodzaju na różnych szerokościach geograficznych.

W latach 70-tych pola kukurydzy w południowych stanach USA zostały zaatakowane przez chorobę zwaną południową rdzą liści. Z powodu ujednolicenia odmian uprawnych na terenie tego kraju, straty wywołane plagą osiągnęły ogromne rozmiary, pochłaniając 15% zbiorów wartości wówczas około 1 miliarda dolarów.

Według botanika Jacka Harlana, różnorodność genetyczna stanowi „barierę chroniącą nas przed katastrofą głodu, której skali nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić”.

Jakby tego było mało, giganci branży agrochemicznej pobierają od rolników opłaty za przywilej używania wyprodukowanych przez nich nasion. Rolnicy ze Stanów Zjednoczonych i Ameryki Południowej, gdzie znajduje się większość upraw GMO, zmuszeni są podpisywać umowy, w myśl których nie wolno im przechowywać ziaren na następny rok oraz stosować środków chwasto- i owadobójczych innych firm. Złamanie tych nakazów grozi podaniem do sądu.

Wraz ze wzrostem świadomości oraz mobilizacją konsumentów i rolników na całym świecie, zagrożenie związane z GMO może zostać zażegrane.

Źródło: Greenpeace, www.greenpeace.pl, fot. sxc.hu

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics