Sytuacja na europejskim i chińskim rynku sprzyja dalszym podwyżkom cen tuczników.
W wielu unijnych państwach nadal rosną ceny tuczników: od 6 centów we Francji do 11 centów w Belgii. W Niemczech cena w notowaniach VEZG z 10 kwietnia została podniesiona o 3 centy do wysokości 1,73 €/kg (wbc).
Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej, maleje różnica cenowa pomiędzy Belgią a innymi krajami europejskimi, co powoduje, że eksport taniej belgijskiej wieprzowiny do Polski został ograniczony.
Ceny żywca wieprzowego rosną, ponieważ w całej UE popyt przewyższa podaż żywca na rynku. Z drugiej strony rośnie zapotrzebowanie w Chinach.
– Chińscy importerzy prawdopodobnie nie są gotowi na dalsze podwyżki, co może zapowiadać przegrzanie rynku – ocenia KZP-PTCH.
Związek ocenia, że na rynkach UE nastąpił dalszy wzrost cen świeżej szynki oraz innych elementów wieprzowych. Jednakże wzrosty nie były tak duże jak w tygodniu poprzedzającym.
oprac. Kamila Szałaj, fot. pixabay.com