Oziminy: ślimaki w natarciu

W tym roku presja ślimaków w uprawach ozimych jest szczególnie silna ze względu na warunki pogodowe. Należy jak najszybciej uporać się z tymi szkodnikami, których żerowanie jest szczególnie groźne w okresie wschodów.

ślimaki, rzepak, zboża, oziminy, PROCAM, liście

Jesienią w oziminach coraz częściej pojawiają się ślimaki nagie. Szczególnie smakuje im młody rzepak. A dla tej uprawy żerowanie ślimaków jest bardzo niebezpieczne, zwłaszcza jesienią. Po pierwsze zjadają one siewki, więc na polach mogą pojawić się puste place. A po drugie wygryzają dziury wewnątrz liści lub tworzą żery zatokowe przy brzegu blaszki liściowej. Najczęściej szkodniki te żerują w nocy, a w dzień chowają się pod grudami ziemi.

W ostatnich dniach w wielu regionach po dość intensywnych opadach atmosferycznych można zauważyć postępujące żerowanie ślimaków bezskorupowych z rodziny pomrowikowatych.

– Szczególnie należy zwrócić uwagę na punktowe żerowanie szkodników, tam gdzie mamy glinę w podłożu oraz przy rowach i innych ciekach wodnych – wyjaśniają doradcy PROCAM.

Jak rozpoznać obecność ślimaków na polu?

Jeśli widoczne są ślady śluzu na roślinach i glebie, oznacza to, że w uprawie pojawili się nieproszeni goście. Tej jesieni liczne występowanie tych szkodników notuje się zwłaszcza w bliskim sąsiedztwie rowów, wilgotnych łąk, nieużytków oraz ogrodów działkowych, skąd mogą przemieścić się na zasiewy upraw rolniczych.

Kiedy podjąć decyzję o zwalczaniu szkodników?

Miarodajne obserwacje liczebności ślimaków można przeprowadzić z wykorzystaniem pułapek do odłowu ślimaków, wykładanych na plantacji tuż po wysiewie nasion.

PIORiN zaleca wykonanie zabiegu chemicznego w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości, wynoszącego:

  • bezpośrednio po siewie i w okresie wschodów:
    • zniszczenie 5 proc. siewek
    • w przypadku wyłożenia pułapek – stwierdzenie 2-3 ślimaków średnio na 1 pułapkę sprawdzaną 2-3 razy w tygodniu;
  • w fazie 1-4 liści i w fazach późniejszych:
    • zniszczenie 10 proc. roślin w stopniu silnym, tj. zniszczony pąk wierzchołkowy i uszkodzenie ponad 50 proc. powierzchni liści.
    • w przypadku wyłożenia pułapek – stwierdzenie 4 lub więcej ślimaków średnio na 1 pułapkę sprawdzaną 2-3 razy w tygodniu.

Kamila Szałaj, fot. PROCAM

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy

Każdy z producentów, importerów i dystrybutorów żywności ma regularny kontakt z Państwową Inspekcją Sanitarną. Tylko w 2023 r. organy PIS przeprowadziły ponad 240 tys....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics