Już niebawem rolnicy będą mogli dokonywać legalnego uboju i rozbioru mięsa także we własnych gospodarstwach. Ile zwierząt dziennie będzie można ubić?
Rzeźnie rolnicze już w lutym
Rzeźnie rolnicze będą mogły powstawać już w lutym tego roku.
– Pod koniec roku podjąłem decyzję i podpisałem rozporządzenie o możliwości uruchomienia w gospodarstwach małych ubojni. Jest to kolejna możliwość na zwiększenie dochodów z gospodarstwa – poinformował minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, że nowe przepisy wejdą w życie 18 lutego br.
Zgodnie z nimi, aby móc założyć taką ubojnię trzeba będzie odbyć bezpłatne szkolenie organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii oraz mieć trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym.
Rozporządzenia w sprawie rzeźni rolniczych zostało podpisane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 20 grudnia 2019 r. Zdaniem autorów rozporządzenia, nowe przepisy powinny przyczynić się do wyrównania konkurencyjności małych rzeźni położonych na terenie gospodarstw w stosunku do rzeźni prowadzących ubój na dużą skalę, wprowadzających mięso na rynek unijny.
Żywność bez GMO. Nowe przepisy mogą wprowadzać konsumentów w błąd
Limity ubijanych zwierząt
Dla rzeźni rolniczej przyjęto maksymalną dzienną liczbę ubijanych zwierząt:
- drobiu albo zajęczaków – 50 sztuk
- ptaków bezgrzebieniowych – 1 sztukę
- świń:
- 6 sztuk o masie równej lub wyższej niż 15 kilogramów
- 10 sztuk o masie poniżej 15 kilogramów
- owiec albo kóz:
- 6 sztuk o masie równej lub wyższej niż 15 kilogramów
- 10 sztuk o masie poniżej 15 kilogramów
- bydła albo koni:
- 1 sztukę w wieku równym lub wyższym niż 3 miesiące
- 2 sztuk w wieku poniżej 3 miesięcy
- kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych – 3 sztuki
Limity te za zgodą powiatowego lekarza weterynarii będą mogły zostać podwyższone.
oprac. Kamila Szałaj, Redakcja AgroNews