Paszy jakby mniej

W 2009 roku produkcja pasz w Unii Europejskiej osiągnęła 144 mln ton (4,5%) wobec 150,6 mln ton rok wcześniej (wg Europejskiego Związku Producentów Pasz).

Ten znaczący spadek produkcji dotknął najbardziej produkcję pasz dla bydła (-8%), dla trzody chlewnej (-6%) oraz dla drobiu (-1%). W 2009 roku niskie notowania zbóż zachęciły hodowców do wzrostu użycia zbóż paszowych redukując jednocześnie potrzebę zakupów mieszanek paszowych.

FEFAK przewiduje w 2010 roku dalszą redukcję w wytwarzaniu pasz dla bydła (-1%), stabilizacji produkcji pasz dla trzody chlewnej oraz wzrostu produkcji dla drobiu o 2%. Prawdopodobnie w 2010 roku nastąpi stabilizacja produkcji wszystkich pasz z ryzykiem nieznacznego spadku.

Czynnikiem, który wpłynął na produkcję, a w rezultacie konsumpcję pasz był kryzys w branży mlecznej, kontynuacja spadkowego trendu w cyklu produkcji trzody chlewnej w wyniku kryzysu finansowego i spadku siły nabywczej społeczeństw (które skierowały popyt na tańsze źródła białka zwierzęcego).

Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. morguefile.com

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics