Notowania ISN w 26 tygodniu pozostały stabilne w wielu krajach UE. Jedynie w Hiszpanii cena wzrosła o 2 centy. Zarówno wzrost cen jak i spadek wagi ubojowej tuczników jest typowy w sezonie letnim. Tusze po uboju ważą o 0,5-1,0 kg mniej niż kilka tygodni temu. Popyt ma wieprzowinę zaczyna stopniowo powracać do normalnego poziomu w miarę odmrażania gospodarki unijnej.
Zakład zamknięty przez koronawirusa
Stabilny i spokojny rynek tuczników w UE został zakłócony przez zamknięcie dużego zakładu przetwórczego w Nadrenii Północnej-Westfalii z powodu zakażenia załogi koronawirusem. Spowodowało to nagły spadek zdolności ubojowej w Niemczech o 20 tys. szt. tuczników dziennie. Część nadwyżki żywca została zagospodarowana w innych niemieckich zakładach.
Minister rolnictwa zapewnia, że ASF w Polsce jest pod kontrolą!
Część niemieckiej wieprzowiny może trafić na rynek polski
Na uwagę zasługuje fakt wstrzymania przez Chiny importu wieprzowiny z zakażonego zakładu. W związku z tym część niemieckiej wieprzowiny może trafiać na rynek polski powodując presję na cenę żywca na rynku krajowym. W stosunku do ubiegłego tygodnia ceny skupu w Polsce spadły o 10-20 groszy/kg (wbc).
Sytuacje kryzysowe w zakładach mięsnych w związku z zakażeniem załogi Covid-19 trwają kilka tygodni. Niedawno mieliśmy do czynienia z podobną sytuacją w Niderlandach, gdzie duży zakład przetwórczy wyłączony z produkcji wrócił do normalnej działalności.
Źródło: http://www.kzp-ptch.pl