Ciekawe zalety popularnych „kurek”

Popularne kurki inaczej pieprznik jadalny –  to popularny i ceniony gatunek grzybów występujący niemal w całej Europie. Grzyb ten jest bardzo smaczny i aromatyczny, dlatego bardzo wiele osób wykorzystuje go w kuchni. Ale okazuje się, że kurka poza walorami kulinarnymi posiada wiele właściwości zdrowotnych.

 Grzyby te zawierają witaminy: takie jak tiamina – 0.015 mg, ryboflawina – 0.215 mg, niacyna – 4.085 mg, witamina B6  – 0.044 mg, kwas foliowy –  2 µg, witamina D – 212 IU oraz minerały: wapń – 15 mg, Żelazo – 3.47 mg,  magnez – 13 mg, fosfor  – 57 mg, potas – 506 mg, sód – 9 mg, cynk – 0.71 mg.

Oprócz tych składników w kurkach znajduje się hitinmannoza, która eliminuje wszystkie występujące w organizmie ludzkim robaki. Substancja ta przenika do jajeczek pasożytów,  z którymi nawet sok żołądkowy nie daje sobie rady. Paraliżuje układ nerwowy robaków co doprowadza ich śmierci –  właściwość tę wykorzystuje z powodzeniem medycyna ludowa. Substancja ta również jest wykorzystywana przez koncerny farmaceutyczne do produkcji leków odrobaczających.

Kolejnym ciekawym składnikiem znajdującym się w kurkach jest kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów oraz ergosterol (prowitamina D2), który jest skuteczny w leczeniu chorób wątroby takich jak: zapalenie dróg żółciowych, otłuszczenie, naczyniak -najczęściej spotykany niezłośliwy guz wątroby. Obecność ergosterolu czyni kurki jednym z cennych źródeł roślinnej witaminy D2, która uznawana jest za przeciwnowotworową).

Nalewka z kurek na wódce

(proporcje dla jednej osoby)

Sposób przygotowania:

Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości dwóch – trzech łyżek stołowych. Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę. Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni. Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć. Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki przed snem (uważać aby do spożywanego płynu nie przedostały się pokrojone grzybki). Po upływie 14 dni nalewkę trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jest to kuracja na robaki ludzkie każdego gatunku dla osób dorosłych.

Suszone kurki

Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku. Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które, jeszcze raz przypomnę, są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną.

Sposób przygotowania:

0,5 – 1kg kurek (porcja na jedną kurację) oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika. Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne – wysuszone „na wiór” – na noc chować do domu. Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu.

Najlepiej spożywać w postaci posypki na kanapki czy dodawane do potraw np. sałatek, ryżu kasz, twarogu itd. przy czym należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące. Nie spożywać więcej jak  1-2 łyżeczki na dobę.

Można suszyć w piekarniku albo w suszarce do warzyw, w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni bo hitinmannoza i kwas trametonolinowy tracą swoje właściwości. Substancje te są też wrażliwe na sól, więc w przypadku zastosowania grzybów do odrobaczania należy zwrócić uwagę na te elementy.

 

M. Ceglarek
WIR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

IV Forum Producentów Żywności. Jakie zagrożenia stoją przed branżą?

– Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli odegrają istotną rolę w kwestii kluczowych zagadnień, nad którymi obecnie pracujemy – zarówno w obszarze strategii, jak...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics