Ciekawe zalety popularnych “kurek”

Popularne kurki inaczej pieprznik jadalny –  to popularny i ceniony gatunek grzybów występujący niemal w całej Europie. Grzyb ten jest bardzo smaczny i aromatyczny, dlatego bardzo wiele osób wykorzystuje go w kuchni. Ale okazuje się, że kurka poza walorami kulinarnymi posiada wiele właściwości zdrowotnych.

 Grzyby te zawierają witaminy: takie jak tiamina – 0.015 mg, ryboflawina – 0.215 mg, niacyna – 4.085 mg, witamina B6  – 0.044 mg, kwas foliowy –  2 µg, witamina D – 212 IU oraz minerały: wapń – 15 mg, Żelazo – 3.47 mg,  magnez – 13 mg, fosfor  – 57 mg, potas – 506 mg, sód – 9 mg, cynk – 0.71 mg.

Oprócz tych składników w kurkach znajduje się hitinmannoza, która eliminuje wszystkie występujące w organizmie ludzkim robaki. Substancja ta przenika do jajeczek pasożytów,  z którymi nawet sok żołądkowy nie daje sobie rady. Paraliżuje układ nerwowy robaków co doprowadza ich śmierci –  właściwość tę wykorzystuje z powodzeniem medycyna ludowa. Substancja ta również jest wykorzystywana przez koncerny farmaceutyczne do produkcji leków odrobaczających.

Kolejnym ciekawym składnikiem znajdującym się w kurkach jest kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów oraz ergosterol (prowitamina D2), który jest skuteczny w leczeniu chorób wątroby takich jak: zapalenie dróg żółciowych, otłuszczenie, naczyniak -najczęściej spotykany niezłośliwy guz wątroby. Obecność ergosterolu czyni kurki jednym z cennych źródeł roślinnej witaminy D2, która uznawana jest za przeciwnowotworową).

Nalewka z kurek na wódce

(proporcje dla jednej osoby)

Sposób przygotowania:

Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości dwóch – trzech łyżek stołowych. Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę. Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni. Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć. Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki przed snem (uważać aby do spożywanego płynu nie przedostały się pokrojone grzybki). Po upływie 14 dni nalewkę trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jest to kuracja na robaki ludzkie każdego gatunku dla osób dorosłych.

Suszone kurki

Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku. Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które, jeszcze raz przypomnę, są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną.

Sposób przygotowania:

0,5 – 1kg kurek (porcja na jedną kurację) oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika. Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne – wysuszone “na wiór” – na noc chować do domu. Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu.

Najlepiej spożywać w postaci posypki na kanapki czy dodawane do potraw np. sałatek, ryżu kasz, twarogu itd. przy czym należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące. Nie spożywać więcej jak  1-2 łyżeczki na dobę.

Można suszyć w piekarniku albo w suszarce do warzyw, w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni bo hitinmannoza i kwas trametonolinowy tracą swoje właściwości. Substancje te są też wrażliwe na sól, więc w przypadku zastosowania grzybów do odrobaczania należy zwrócić uwagę na te elementy.

 

M. Ceglarek
WIR

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here