Klasyczna produkcja polowa w ostatnich dziesięcioleciach była oparta w dużej mierze na stosowaniu syntetycznych rozwiązań chemicznych – obcych dla środowiska naturalnego. Takie działanie wiąże się z zagrożeniem dla szeroko pojętej bioróżnorodności zasobów środowiska. Przyczynia się do spadku żyzności gleb i produkcyjności roślin.
Zmiany w ekosystemach
Zubożenie bioróżnorodności oraz nagromadzenie syntetycznych substancji aktywnych w środowisku prowadzi do wielu niepożądanych zmian w obrębie danego ekosystemu. Może być to powstawanie zjawiska odporności patogenów na stosowane substancje chemiczne, czy spadek odporności roślin na infekcje patogenami. Obecny stan wiedzy oraz postęp biotechnologiczny pozwalają w sposób efektywny wykorzystać potencjał natury poprzez świadome stosowanie mikroorganizmów w uprawie roślin. Od dawna wiadomo, że prawidłowo budowany i funkcjonujący mikrobiom roślin jest podstawą zdrowia roślin uprawnych.
Nowoczesne rozwiązanie w rolnictwie
Technologia MOCbackter jest oparta na odpowiednio dobranych i wyselekcjonowanych z polskich gleb mikroorganizmach. Stanowi odpowiedź na potrzeby zmieniającego się rolnictwa. Dodatkowo jest podstawą nowoczesnego prowadzenia upraw. Wraz z rozwojem intensywności upraw, zwłaszcza plantacji zbóż, wzrasta konieczność poszukiwania alternatywnych sposobów utrzymania ich w zdrowiu i właściwej kondycji w odniesieniu do zmian klimatycznych. Odpowiedzią na współczesne wyzwania są produkty mikrobiologiczne. Pozwalają one na uprawę zdrowych roślin w zgodzie z naturą. Preparaty mikrobiologiczne MOCbackter – MOCbackter F i F Plus zapobiegają rozwojowi niepożądanej mikroflory. Dzieje się to poprzez zaszczepienie środowiska wzrostu roślin zbożowych odpowiednimi kulturami bakterii z rodzaju Bacillus, Pseudomonas i Promieniowców.
Jakie są zalety stosowania preparatów?
Zastosowanie preparatów pozwala odbudować właściwy mikrobiom zbóż. Skutkuje to powstaniem swoistej bariery mikrobiologicznej – tzw. „efektu zajętego miejsca”. Uniemożliwia ona rozwój patogenom. Zawarte w preparatach linii MOCbackter mikroorganizmy efektywnie oddziałują na zdrowotność zbóż. Podnoszą ich tolerancję na stresy biotyczne i abiotyczne. Dodatkowo zwiększają produkcję biomasy oraz przyczyniają się do zwiększenia systemu korzeniowego. Zawarte w preparatach MOCbackter F i F Plus mikroorganizmy zastosowane w uprawie zbóż tworzą kompleksowy, interaktywny ekosystem, którego funkcjonowanie przynosi wymierne korzyści.
Jak działają preparaty mikrobiologiczne MOCbackter F i F Plus?
Mikroorganizmy mają zdolność do przetwarzania substancji złożonych w związki proste. Są one przyswajalne zarówno przez rośliny, jak i przez nie same. Ta obopólna korzyść przekłada się na lepszy wzrost roślin i produkcję biomasy. W przypadku zbóż wytworzenie odpowiedniej ilości biomasy jest cechą niesamowicie istotną. Zwłaszcza w sytuacjach okresowych braków wody. Substancje zawarte w liściach przemieszczają się bowiem do ziaren w okresie dojrzewania. Szacuje się, że nawet 60% całkowitego plonu ziarna pochodzi z translokacji składników z liści do kłosa.
Mikroorganizmy zawarte w preparatach mikrobiologicznych MOCbackter, oprócz działania osłonowego na powierzchni zbóż i stymulacji wzrostu części nadziemnych, dostają się także do gleby. Tam odgrywają równie ważną rolę. Bakterie te posiadają bowiem zdolność do gromadzenia nawet najmniejszych ilości wody oraz składników pokarmowych, które następnie będą wykorzystywane przez rośliny.
Redakcja AgroNews