Preparaty mikrobiologiczne w uprawie roślin

Klasyczna produkcja polowa w ostatnich dziesięcioleciach była oparta w dużej mierze na stosowaniu syntetycznych rozwiązań chemicznych – obcych dla środowiska naturalnego. Takie działanie wiąże się z zagrożeniem dla szeroko pojętej bioróżnorodności zasobów środowiska. Przyczynia się do spadku żyzności gleb i produkcyjności roślin.

Zmiany w ekosystemach

Źdźbła pszenicy ozimej, którą uprawiano z wykorzystaniem preparatów mikrobiologicznych MOCbackter F i F Plus

Zubożenie bioróżnorodności oraz nagromadzenie syntetycznych substancji aktywnych w środowisku prowadzi do wielu niepożądanych zmian w obrębie danego ekosystemu. Może być to powstawanie zjawiska odporności patogenów na stosowane substancje chemiczne, czy spadek odporności roślin na infekcje patogenami. Obecny stan wiedzy oraz postęp biotechnologiczny pozwalają w sposób efektywny wykorzystać potencjał natury poprzez świadome stosowanie mikroorganizmów w uprawie roślin. Od dawna wiadomo, że prawidłowo budowany i funkcjonujący mikrobiom roślin jest podstawą zdrowia roślin uprawnych.

Nowoczesne rozwiązanie w rolnictwie 

Poznaj podstawowe informacje o zabiegu z wykorzystaniem technologii MOCbackter

Technologia MOCbackter jest oparta na odpowiednio dobranych i wyselekcjonowanych z polskich gleb mikroorganizmach. Stanowi odpowiedź na potrzeby zmieniającego się rolnictwa. Dodatkowo jest podstawą nowoczesnego prowadzenia upraw. Wraz z rozwojem intensywności upraw, zwłaszcza plantacji zbóż, wzrasta konieczność poszukiwania alternatywnych sposobów utrzymania ich w zdrowiu i właściwej kondycji w odniesieniu do zmian klimatycznych. Odpowiedzią na współczesne wyzwania są produkty mikrobiologiczne. Pozwalają one na uprawę zdrowych roślin w zgodzie z naturą. Preparaty mikrobiologiczne MOCbackter – MOCbackter F i F Plus zapobiegają rozwojowi niepożądanej mikroflory. Dzieje się to poprzez zaszczepienie środowiska wzrostu roślin zbożowych odpowiednimi kulturami bakterii z rodzaju Bacillus, Pseudomonas i Promieniowców.

Jakie są zalety stosowania preparatów? 

System korzeniowy pszenicy ozimej po stosowaniu preparatu mikrobiologicznego MOCbackter F.

Zastosowanie preparatów pozwala odbudować właściwy mikrobiom zbóż. Skutkuje to powstaniem swoistej bariery mikrobiologicznej – tzw. „efektu zajętego miejsca”. Uniemożliwia ona rozwój patogenom. Zawarte w preparatach linii MOCbackter mikroorganizmy efektywnie oddziałują na zdrowotność zbóż. Podnoszą ich tolerancję na stresy biotyczne i abiotyczne. Dodatkowo zwiększają produkcję biomasy oraz przyczyniają się do zwiększenia systemu korzeniowego. Zawarte w preparatach MOCbackter F i F Plus mikroorganizmy zastosowane w uprawie zbóż tworzą kompleksowy, interaktywny ekosystem, którego funkcjonowanie przynosi wymierne korzyści.

Jak działają preparaty mikrobiologiczne MOCbackter F i F Plus? 

Stosowanie preparatów MOCbackter  to nie tylko wyższa tolerancja roślin na stresy biotyczne i abiotyczne, ale i większy system korzeniowy.

Mikroorganizmy mają zdolność do przetwarzania substancji złożonych w związki proste. Są one przyswajalne zarówno przez rośliny, jak i przez nie same. Ta obopólna korzyść przekłada się na lepszy wzrost roślin i produkcję biomasy. W przypadku zbóż wytworzenie odpowiedniej ilości biomasy jest cechą niesamowicie istotną. Zwłaszcza w sytuacjach okresowych braków wody. Substancje zawarte w liściach przemieszczają się bowiem do ziaren w okresie dojrzewania. Szacuje się, że nawet 60% całkowitego plonu ziarna pochodzi z translokacji składników z liści do kłosa.

Mikroorganizmy zawarte w preparatach mikrobiologicznych MOCbackter, oprócz działania osłonowego na powierzchni zbóż i stymulacji wzrostu części nadziemnych, dostają się także do gleby. Tam odgrywają równie ważną rolę. Bakterie te posiadają bowiem zdolność do gromadzenia nawet najmniejszych ilości wody oraz składników pokarmowych, które następnie będą wykorzystywane przez rośliny.

Redakcja AgroNews

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,532ObserwującyObserwuj
5,440SubskrybującySubskrybuj

Grzegorz Puda: Pandemia nie osłabiła pozycji polskiego rolnictwa

Pomimo światowego kryzysu wywołanego pandemią, handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi nie załamał się. W ubiegłym roku odnotowano 7% wzrost wartości eksportu, w stosunku do roku...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE