KIPDiP tegoroczny Światowy Dzień Jaja w Polsce obchodzi pod hasłem: Wszystkie jaja są równe. Konsumenci powinni wiedzieć, że wartość odżywcza jaj jest niezależna od sposobu chowu kur, natomiast ich jakość mikrobiologiczna i higieniczna jest gwarantowana wyłącznie w produkcji na nadzorowanych fermach.
Wszystkie jaja maję tę samą wartość odżywczą
Oznacza to, że niezależnie od tego, czy zdecydujemy się wrzucić do koszyka jaja z chowu klatkowego, ściółkowego czy z wolnego wybiegu, kupujemy produkt o porównywalnym składzie substancji odżywczych i smaku. Potwierdzają to fakty dowiedzione naukowo.
Co ciekawe, głoszoną od lat przez producentów i ekspertów branżowych tezę, że „wszystkie jaja są równe”, w końcu poparły także środowiska, które wcześniej miały na ten temat odmienne zdanie. Tym samym obalony został kolejny mit dotyczący jaj konsumpcyjnych. Twierdzenie, że sposób chowu kur wpływa na skład i aspekty zdrowotne jaj konsumpcyjnych przechodzi do lamusa.
Jaja muszą mieć identyfikację pochodzenia
Kluczowe dla naszego zdrowia jest to, aby jaja, które kupujemy były oznakowane czyli aby miały identyfikowalne pochodzenie. Tylko wtedy mamy gwarancję, że produkt jest bezpieczny i świeży. Od wielu lat słyszymy, że jaja określane mianem „wiejskich”, posiadają wyższe walory odżywcze i zdrowotne od jaj wyprodukowanych w rejestrowanych gospodarstwach pozostających pod stałą kontrolą weterynaryjną. Konsumenci pod wpływem fałszywych doniesień medialnych żyją w przekonaniu, że jeśli kupią jaja nieoznakowane kodem producenta na popularnym bazarze, to mają gwarancję, że będą one smaczniejsze i zdrowsze. Ufamy, że w krótkim terminie konsumenci zrozumieją, że popełniają błąd ponieważ narażają się na możliwość zakażenia salmonellą, która w chowie przyzagrodowym nie jest w żaden sposób kontrolowana.
Przy okazji dzisiejszego święta jajecznego apelujemy do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do globalnej walki z marnotrawieniem żywności. Okazuje się, że jaja są często wyrzucane po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. Takie postępowanie nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne. Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej. 28 – dniowa data minimalnej trwałości dla jaj konsumpcyjnych, nie oznacza, że nie można ich po tym terminie jeść. Przez niedoinformowanie konsumentów w każdym z państw europejskich rocznie są marnowane setki milionów jaj. Wierzymy, że polskie społeczeństwo postępuje rozsądniej.
Są nie tylko zdrowe. Są po prostu niezastąpione!
Dla fanów jajek mamy dobre wieści – możecie zajadać się nimi bez obaw. Są nie tylko zdrowe. Są po prostu niezastąpione! Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału bo zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Są one jednym z najtańszych produktów w koszyku zakupowym i jednocześnie „najcenniejszym”, bo rzadko, który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Wierzymy, że świadomi konsumenci nie będą się wahać przed włączaniem jaj do codziennej diety. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym. Zachwyca też fakt, że jaja zalicza się do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych. Pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą. Spożycie jaj może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Ideą Światowego Dnia Jaja jest przypominanie o tak wysokiej wartości odżywczej jaj.
To dzięki wysiłkom krajowych producentów konsumenci w Polsce mają gwarancję, że jeśli zdecydują się na jaja z nadzorowanych ferm to kupią żywność bezpieczną o wysokiej jakości odżywczej. Branża jajeczna przez lata, nie tylko inwestowała w zwiększanie produkcji, ale wychodziła naprzeciw trendom rynkowym, działając z poszanowaniem ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i z pełną odpowiedzialnością za bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów. W Polsce produkujemy nieco ponad 10 miliardów jaj kurzych, które trafiają do konsumpcji. Tak duży potencjał produkcji powoduje, ze jesteśmy zmuszeni do sprzedawani około jednej trzeciej krajowej produkcji na rynkach zagranicznych. Nie mamy z tym problemu, bo zachowując wysoką jakość eksportowanych jaj, jesteśmy cenionym dostawcą na wielu rynkach konkurencyjnych. Polskimi jajami zajadają się już nie tylko Europejczycy, ale konsumenci z całego świata. Na uwagę zasługują również eksportowane z Polski przetwory jajeczne, wykorzystywane do produkcji żywności przez przemysł spożywczy na całym świecie. Jaja w formie przetworzonej wykorzystują, między innymi, firmy z sektora piekarniczego czy producenci: makaronów, majonezów, sosów i dressingów.
Źródło: KIPDiP