Wszystkie jaja są równe – dziś Światowy Dzień Jaja

KIPDiP tegoroczny Światowy Dzień Jaja w Polsce obchodzi pod hasłem: Wszystkie jaja są równe. Konsumenci powinni wiedzieć, że wartość odżywcza jaj jest niezależna od sposobu chowu kur, natomiast ich jakość mikrobiologiczna i higieniczna jest gwarantowana wyłącznie w produkcji na nadzorowanych fermach.

Wszystkie jaja maję tę samą wartość odżywczą

Oznacza to, że niezależnie od tego, czy zdecydujemy się wrzucić do koszyka jaja z chowu klatkowego, ściółkowego czy z wolnego wybiegu, kupujemy produkt o porównywalnym składzie substancji odżywczych i smaku. Potwierdzają to fakty dowiedzione naukowo.

 

Co ciekawe, głoszoną od lat przez producentów i ekspertów branżowych tezę, że „wszystkie jaja są równe”, w końcu poparły także środowiska, które wcześniej miały na ten temat odmienne zdanie.  Tym samym obalony został kolejny mit dotyczący jaj konsumpcyjnych. Twierdzenie, że  sposób chowu kur wpływa na skład i aspekty zdrowotne jaj konsumpcyjnych przechodzi do lamusa.

Jaja muszą mieć identyfikację pochodzenia

Kluczowe dla naszego zdrowia jest to, aby jaja, które kupujemy były oznakowane czyli aby miały identyfikowalne pochodzenie. Tylko wtedy mamy gwarancję, że produkt jest bezpieczny i świeży. Od wielu lat słyszymy, że jaja określane mianem „wiejskich”, posiadają wyższe walory odżywcze i zdrowotne od jaj wyprodukowanych w rejestrowanych gospodarstwach pozostających pod stałą kontrolą weterynaryjną.  Konsumenci pod wpływem fałszywych doniesień medialnych żyją w przekonaniu, że jeśli kupią jaja nieoznakowane kodem producenta na popularnym bazarze, to mają gwarancję, że będą one smaczniejsze i zdrowsze. Ufamy, że w krótkim terminie konsumenci zrozumieją, że popełniają błąd ponieważ narażają się na możliwość zakażenia salmonellą, która w chowie przyzagrodowym nie jest w żaden sposób kontrolowana.

Przy okazji dzisiejszego święta jajecznego apelujemy do polskich konsumentów jaj, aby przyłączyli się do globalnej walki z marnotrawieniem żywności.  Okazuje się, że jaja są często wyrzucane po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. Takie postępowanie nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne. Przy właściwym przechowywaniu jaj można je jeść o wiele dłużej. 28 – dniowa data minimalnej trwałości dla jaj konsumpcyjnych, nie oznacza, że nie można ich po tym terminie jeść. Przez niedoinformowanie konsumentów w każdym z państw europejskich rocznie są marnowane setki milionów jaj. Wierzymy, że polskie społeczeństwo postępuje rozsądniej.

Są nie tylko zdrowe. Są po prostu niezastąpione!

Dla fanów jajek mamy dobre wieści – możecie zajadać się nimi bez obaw. Są nie tylko zdrowe. Są po prostu niezastąpione! Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału bo zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Są one jednym z najtańszych produktów w koszyku zakupowym i jednocześnie „najcenniejszym”, bo rzadko, który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Wierzymy, że świadomi konsumenci nie będą się wahać przed włączaniem jaj do codziennej diety. Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym. Zachwyca też fakt, że jaja zalicza się do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych. Pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą. Spożycie jaj może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Nowe naukowe dowody sugerują, że  jaja  odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Ideą Światowego Dnia Jaja jest przypominanie o tak wysokiej wartości odżywczej jaj.

To dzięki wysiłkom krajowych producentów konsumenci w Polsce mają gwarancję, że jeśli zdecydują się na jaja z nadzorowanych ferm to kupią  żywność bezpieczną o wysokiej jakości odżywczej. Branża jajeczna przez lata, nie tylko inwestowała w zwiększanie produkcji, ale wychodziła naprzeciw trendom rynkowym, działając z poszanowaniem ochrony środowiska, dobrostanu zwierząt i z pełną odpowiedzialnością za bezpieczeństwo zdrowotne swoich klientów. W Polsce produkujemy nieco ponad 10 miliardów jaj kurzych, które trafiają do konsumpcji. Tak duży potencjał produkcji  powoduje, ze jesteśmy zmuszeni do sprzedawani około jednej trzeciej krajowej produkcji na rynkach zagranicznych. Nie mamy z tym problemu, bo zachowując wysoką jakość eksportowanych jaj, jesteśmy cenionym dostawcą na wielu rynkach konkurencyjnych. Polskimi jajami zajadają się już nie tylko Europejczycy, ale konsumenci z całego świata. Na uwagę zasługują również eksportowane z Polski przetwory jajeczne, wykorzystywane do produkcji żywności przez przemysł spożywczy na całym świecie. Jaja w formie przetworzonej wykorzystują, między innymi, firmy z sektora piekarniczego czy producenci:  makaronów, majonezów, sosów i dressingów.

Źródło: KIPDiP

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,170FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,355ObserwującyObserwuj
5,470SubskrybującySubskrybuj

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE