Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym opublikowało wytyczne dla rolników zatrudniających pracowników sezonowych z zagranicy. Podobnie jak w roku ubiegłym pracownika, który przekroczy granicę obowiązywać będzie 10-dniowa kwarantanna, którą może odbyć w gospodarstwie docelowym już pracując. Tę pracę odbywać może w siedzibie gospodarstwa oraz na działkach do niego należących.
To ważne, że działki nie muszą z sobą sąsiadować. Natomiast taka osoba nie może pracować w innym gospodarstwie, nawet, jeśli jego działka sąsiaduje z gospodarstwem docelowym. Niektóre osoby przekraczające granice mogą zostać zwolnione z obowiązkowej kwarantanny wjazdowej zgodnie z obowiązującymi przepisami np. osoby:
- którym wystawiono zaświadczenie o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko COVID-19 szczepionką, która została dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej,
- posiadające negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV- (antygenowego lub PCR) wykonanego, przed przekroczeniem granicy, w okresie 48 godzin. Licząc od momentu wyniku tego testu (dla pracowników z krajów strefy Schengen),
- z krajów spoza strefy Schengen, które wykonały test diagnostyczny w kierunku
SARS-CoV-2 (antygenowy lub PCR) po przyjeździe do Polski, w jednym z laboratoriów wyznaczonych przez Ministra Zdrowia do diagnostyki w kierunku SARS-CoV-2; - które zakończyły izolację w warunkach domowych, izolację albo hospitalizację z powodu zakażenia wirusem SARS-CoV-2, nie później niż 6 miesięcy przed dniem przekroczenia granicy Rzeczypospolitej Polskiej.
Rolnicy żądają wyrównania dochodów dla producentów świń ze stref ASF
Rolnik ma obowiązek zgłosić PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa faktyczną listę osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny wraz z numerem telefonu, pod którym można kontaktować się z właścicielem.
Wydane właśnie rekomendacje wskazują również na wymogi sanitarne dotyczące miejsca zamieszkania pracowników, wydawania posiłków, organizacji pracy, kontaktów z pracodawcą. A także sposób postępowania w przypadku zachorowania pracownika.
Szczegółowe rekomendacje znajdziecie Państwo tutaj
Źródło: WIR