Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym opublikowało wytyczne dla rolników zatrudniających pracowników sezonowych z zagranicy. Podobnie jak w roku ubiegłym pracownika, który przekroczy granicę obowiązywać będzie 10-dniowa kwarantanna, którą może odbyć w gospodarstwie docelowym już pracując. Tę pracę odbywać może w siedzibie gospodarstwa oraz na działkach do niego należących.
To ważne, że działki nie muszą z sobą sąsiadować. Natomiast taka osoba nie może pracować w innym gospodarstwie, nawet, jeśli jego działka sąsiaduje z gospodarstwem docelowym. Niektóre osoby przekraczające granice mogą zostać zwolnione z obowiązkowej kwarantanny wjazdowej zgodnie z obowiązującymi przepisami np. osoby:
- którym wystawiono zaświadczenie o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko COVID-19 szczepionką, która została dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej,
- posiadające negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV- (antygenowego lub PCR) wykonanego, przed przekroczeniem granicy, w okresie 48 godzin. Licząc od momentu wyniku tego testu (dla pracowników z krajów strefy Schengen),
- z krajów spoza strefy Schengen, które wykonały test diagnostyczny w kierunku
SARS-CoV-2 (antygenowy lub PCR) po przyjeździe do Polski, w jednym z laboratoriów wyznaczonych przez Ministra Zdrowia do diagnostyki w kierunku SARS-CoV-2; - które zakończyły izolację w warunkach domowych, izolację albo hospitalizację z powodu zakażenia wirusem SARS-CoV-2, nie później niż 6 miesięcy przed dniem przekroczenia granicy Rzeczypospolitej Polskiej.
Rolnik ma obowiązek zgłosić PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa faktyczną listę osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny wraz z numerem telefonu, pod którym można kontaktować się z właścicielem.
Wydane właśnie rekomendacje wskazują również na wymogi sanitarne dotyczące miejsca zamieszkania pracowników, wydawania posiłków, organizacji pracy, kontaktów z pracodawcą. A także sposób postępowania w przypadku zachorowania pracownika.
Szczegółowe rekomendacje znajdziecie Państwo tutaj
Źródło: WIR