Są już wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym opublikowało wytyczne dla rolników zatrudniających pracowników sezonowych z zagranicy. Podobnie jak w roku ubiegłym pracownika, który przekroczy granicę obowiązywać będzie 10-dniowa kwarantanna, którą może odbyć w gospodarstwie docelowym już pracując. Tę pracę odbywać może w siedzibie gospodarstwa oraz na działkach do niego należących.

Są już wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców
Są już wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców
 

To ważne, że działki nie muszą z sobą sąsiadować. Natomiast taka osoba nie może pracować w innym gospodarstwie, nawet, jeśli jego działka sąsiaduje z gospodarstwem docelowym. Niektóre osoby przekraczające granice mogą zostać zwolnione z obowiązkowej kwarantanny wjazdowej zgodnie z obowiązującymi przepisami np. osoby:

  • którym wystawiono zaświadczenie o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko COVID-19 szczepionką, która została dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej,
  • posiadające negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV- (antygenowego lub PCR) wykonanego, przed przekroczeniem granicy, w okresie 48 godzin. Licząc od momentu wyniku tego testu (dla pracowników z krajów strefy Schengen),
  • z krajów spoza strefy Schengen, które wykonały test diagnostyczny w kierunku
    SARS-CoV-2  (antygenowy lub PCR) po przyjeździe do Polski, w jednym z laboratoriów wyznaczonych przez Ministra Zdrowia do diagnostyki w kierunku SARS-CoV-2;
  • które zakończyły izolację w warunkach domowych, izolację albo hospitalizację z powodu zakażenia wirusem SARS-CoV-2, nie później niż 6 miesięcy przed dniem przekroczenia granicy Rzeczypospolitej Polskiej.

Zmiany w ustawie o płatnościach bezpośrednich przyjęte!

Rolnik ma obowiązek zgłosić PPIS właściwemu ze względu na miejsce lokalizacji gospodarstwa faktyczną listę osób zatrudnionych w gospodarstwie zobowiązanych do odbywania w nim obowiązkowej kwarantanny wraz z numerem telefonu, pod którym można kontaktować się z właścicielem.

Wydane właśnie rekomendacje wskazują również na wymogi sanitarne dotyczące miejsca zamieszkania pracowników, wydawania posiłków, organizacji pracy, kontaktów z pracodawcą.  A także sposób postępowania w przypadku zachorowania pracownika.

Szczegółowe rekomendacje znajdziecie Państwo tutaj

Źródło: WIR

 

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zwolnienie rodzinnych gospodarstw z prowadzenia rejestru w BDO? MRiRW wyjaśnia

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Ministra Rolnictwa z wnioskiem o podjęcie rozmów z Ministerstwem Klimatu i Środowiska mających na celu zwolnienie rodzinnych gospodarstw rolnych z prowadzenia...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics