GDT: Delikatny wzrost cen produktów mlecznych

Od połowy listopada 2020 roku na platformie GDT utrzymywał się trend wzrostowy. Został wyhamowany w połowie marca bieżącego roku. Jednak po spadku notowań w dniu 16 marca, siódma aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 6 kwietnia 2021 roku zakończyła się na delikatnym plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 4081 USD.

Delikatny wzrost cen produktów mlecznych na platformie GDT
Delikatny wzrost cen produktów mlecznych na platformie GDT

Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i sera Cheddar. Jedynym produktem, którego cena odnotowała spadek była laktoza.

Wyniki ostatniej sesji w dniu 6 kwietnia 2021 roku:

  • Maślanka w proszku +17,6% – cena 3710 USD/t
  • Ser Cheddar +2,2% – cena 4393 USD/t
  • Masło +2,0% – cena 5776 USD/t
  • Bezwodny tłuszcz mleczny +0,8% – cena 6209 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +0,6% – cena 3367 USD/t
  • Pełne mleko w proszku 0,0% – cena 4085 USD/t
  • Laktoza -6,5% – cena 1307 USD/t
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana

W Polsce po utrzymującym się trendzie wzrostowym w II połowie ubiegłego roku, ceny surowca od stycznia odnotowują spadki.

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nie będzie połączenia inspekcji. Siekierski: To nie jest dobry czas!

Realizacja szeroko zakrojonego działania w postaci konsolidacji inspekcji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i jakość żywności nie jest aktualnie planowana. To nie jest dobry czas na...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics