Dobra mąka na wagę złota

Ceny mąki i wytwarzanych z niej produktów rosną. Czy odbije się to na naszych portfelach?

W nowy rok młynarze wchodzą ze starymi problemami. Pszenicy brakuje w całym kraju.

Za tonę dobrego jakościowo ziarna sprzedający żądają już grubo ponad 900 złotych, a bywa że i tysiąc, do tego trzeba doliczyć jeszcze koszt transportu. Kto ma ziarno pozbywa się go niechętnie, licząc na wyższą cenę. Szanse na zakup zboża mają tylko te firmy, które płacą i dobrze, i szybko.

Najtrudniej zdobyć zboże o odpowiedniej liczbie opadania i wysokim glutenie. A to właśnie te parametry decydują o przydatności wypiekowej ziarna. Bywały lata, że gluten wynosił 30, teraz ledwo mieści się w granicach normy, czyli powyżej 26. Ale jeszcze gorzej jest z liczbą opadania. Na jakość wyprodukowanej z takiego ziarna mąki narzekają piekarze, prawdopodobnie zmianę odczują też klienci. Ale w tym sezonie innego wyjścia nie ma.

Pszenicy nie ma skąd sprowadzić, Węgrzy mają jeszcze gorszą, na Słowacji zapasy są na wykończeniu. Import z Ameryki jest za drogi, w Argentynie susza. Zapowiada się więc trudny przednówek. A zapasów młynom wystarczy zaledwie na miesiąc. Takich cen mąki młynarze nie pamiętają. Przed rokiem kilogram chlebowej kosztował około 70 groszy, teraz prawie dwa razy więcej. I ceny wciąż idą w górę. Od 1 stycznia o kolejne kilka groszy” – podała Redakcja Rolna TVP. 

MĄKA PSZENNA  

zł/kg

hurtowe ceny zbytu
        
typ 750    1,20 – 1,37
typ 500    1,30 – 1,43

W produkcji pieczywa koszty zakupu mąki nie są wysokie, więc chleb czy bułki nie drożeją w takim stopniu jak produkt, z którego są wypiekane.

Redakcja AgroNews, fot. morguefile.com

 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics