BLAD – genetyczna choroba bydła opisana po raz pierwszy w 1983 roku. Jest to śmiertelna mutacja, która występuje głównie u rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Jej istotą jest utrata funkcji obronnych leukocytów, czyli białych krwinek. Dotknięte chorobą zwierzęta cechują się brakiem odporności i cierpią na częste, nawracające infekcje bakteryjne.
Wrzody w jamie ustnej i wokół ust, biegunka i częste stany zapalne przewodu pokarmowego uniemożliwiają prawidłowe odżywianie. Masa ciała chorych zwierząt stanowi zwykle około 60% normy. Objawy te prowadzą do opóźnienia wzrostu i rozwoju cieląt, które zwykle padają w pierwszych miesiącach życia w wyniku wyniszczających organizm infekcji.
Krowy nosicielki niekorzystnego genu produkowały więcej mleka i białka niż ich przyrodnie siostry o prawidłowym genotypie
Nosiciele BLAD – osobniki posiadające tylko jedną kopię wadliwego genu (do zachorowania konieczne są dwie kopie szkodliwego genu) nie wykazują objawów choroby. Jednocześnie z nosicielstwem tej mutacji często współistnieją wysokie parametry produkcyjne. Wykazano między innymi, że krowy nosicielki niekorzystnego genu produkowały więcej mleka i białka niż ich przyrodnie siostry o prawidłowym genotypie. Jest to jeden z powodów rozprzestrzeniania się tej szkodliwej mutacji w populacji.
Badania przeprowadzone przez PFHBiPM wskazują na niewielki odsetek nosicieli w populacji HF (ok. 0,21% nosicieli – wśród 9500 przebadanych zwierząt). Wydawać by się mogło, że zagrożenie nie istnieje. Nic bardziej mylnego! Rutynowe badania przeprowadzane przez Laboratorium Genetyki Bydła PFHBiPM wykazały, że w ostatnim sezonie genotypowania (2021_2) pojawiły się aż 4 zwierzęta będące nosicielami tej śmiertelnej mutacji. Brak kontroli nad rozprzestrzenianiem się tego szkodliwego genu może okazać się już niedługo ogromnym zagrożeniem.
Źródło: PFHBiPM