5 mln ton buraków, 800 tys. ton cukru. KSC podsumowuje sezon

Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała wyniki kampanii cukrowniczej 2016/2017. We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła łącznie ponad 5 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 800 tys. ton cukru.

 

\"rolnictwo,

 

Kampania 2016/2017 w KSC SA rozpoczęła się w pierwszej dekadzie września 2016 roku w Cukrowni w Malborku, zakończyła w pierwszej dekadzie stycznia 2017 r. w Cukrowni Kruszwica. Kampania prowadzona była w siedmiu Oddziałach KSC SA.: Cukrownia Dobrzelin, Cukrownia Kluczewo, Cukrownia Krasnystaw, Cukrownia Kruszwica, Cukrownia Malbork, Cukrownia Nakło, Cukrownia Werbkowice. Średni czas trwania kampanii wyniósł 105 dni. We wszystkich siedmiu cukrowniach Spółka skupiła łącznie ponad 5 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 800 tys. ton cukru. Najwyższy średni plon uzyskano w Cukrowni Nakło – 78,5 t/ha. Średnia polaryzacja wyniosła ponad 17 proc. i była wyższa niż rok wcześniej. W 2016 roku buraki cukrowe uprawiane były na areale  ponad 83 tys. ha, uprawiało je  ponad 15 tys. plantatorów.

Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej SA ocenia wyniki kampanii cukrowniczej 2016/2017 jako bardzo dobre.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 roku. Jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. Udział KSC SA w krajowym rynku cukru wynosi blisko 40 procent. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) zlokalizowanych na terenie pięciu województw.

Redakcja AgroNews, fot. KSC

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here