Agresywne świnie

Obgryzanie ogonów, uszu u świń to formy anormalnego zachowania się, które powszechnie określa się mianem kanibalizmu. Jest to zjawisko uciążliwe dla hodowców, a przede wszystkim powodujące duże straty w produkcji. Świnie słabo przyrastają, pogarsza się również wykorzystanie paszy.

Wszystko zaczyna się od niewinnego ssania uszu i ogona, a kończy na zagryzieniu jednego z towarzyszy grupy. Większość badaczy uważa, że przynajmniej jedno zwierzę, najczęściej loszka o wadze poniżej średniej w grupie, zaczyna gryźć lub żuć ogon następnej świni doprowadzając do krwawienia. Czynników powodujących wystąpienie kanibalizmu jest sporo. Usposabia do tego: chów bezściołowy, podłogi rusztowe, nadmierne zagęszczenie, zbyt intensywne oświetlenie, nie wentylowane pomieszczenie, duże wahania temperaturowe, wysoka wilgotność oraz wysokie stężenie amoniaku, siarkowodoru i dwutlenku węgla. Nie bez znaczenia są również skłonności osobnicze, które uwarunkowane są genetycznie. Obserwowano, że niektóre kojarzenia mogą dawać potomstwo bardziej agresywne. Łączenie w trakcie tuczu nowych osobników prowadzi do walki o ustalenie hierarchii stada (szczególnie w stadzie loch), co może w efekcie sprzyjać występowaniu kanibalizmu. Kolejną przyczyną występowania tego zjawiska jest niedobór składników paszy (szczególnie Ca, Na, Mg, P, witamin), a także utrudniony jej pobór. Niektórzy hodowcy uważają, że utrudniony dostęp do paszy w większym stopniu niż jej nieodpowiedni skład sprzyja agresywnemu zachowaniu świń.

Dlatego też zwierzęta powinny mieć zapewniony stały dostęp do paszy oraz świeżej wody. Szczególnie należy zwrócić uwagę na poziom rozdrobnienia (cel > 500 mikrometrów), zawartość włókna, a także poziom skażenia mykotoksynami.

 Oprócz paszy na wzrost kanibalizmu ma również wpływ występowania inwazji pasożytniczych. W nowoczesnych chlewniach często stwierdzana martwica ogona może również prowokować zwierzęta do takiego zachowania.
W przypadku pojawienia się kanibalizmu należy:

  • zapewnić zwierzętom optymalny mikroklimat pomieszczeń poprzez sprawnie działającą wentylację
  • zapewnić swobodny dostęp do paszy i świeżej wody
  • dostosować wielkość kojców do grup wagowych (warchlak 25 kg – 0,35 m2 powierzchni, tucznik 100kg – 1m2 powierzchni)
  • unikać przegrupowywania i mieszania świń między sobą
  • nie stosować pasz skażonych mykotoksynami. Skarmianie takich pasz jest możliwe tylko przy udziale związków powodujących ich wiązanie.
  • zapewnić odpowiedni poziom włókna w paszy dla poszczególnych grup żywieniowych.

Jeżeli powyższe zalecenia nie dają pożądanych efektów to należy usunąć ze stada osobniki najbardziej agresywne. Pozostałe zwierzęta można spryskać środkami, które będą zniechęcały je do gryzienia. Jednym ze sposobów ograniczających kanibalizm jest stosowanie łańcuchów, piłek do zabawy – szczególnie nabiera to znaczenia w kojcach bez stosowania słomy. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegawczym szczególnie w warunkach intensywnego chowu świń jest obcinanie (kurtyzowanie) prosiętom ogonków w pierwszych dniach życia.
Pamiętać należy o tym, że kanibalizm jest zaburzeniem wieloczynnościowym i w pierwszej kolejności należy znaleźć i wyeliminować przyczyny środowiskowe.

Źródło: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.kpodr.pl, fot. sxc.hu

Poprzedni artykułWielkie rzeki umierają
Następny artykułCharolaise czy Limouise?

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,656ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Traktorzysta zasłabł na drodze. W akcji LPR

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło na drodze krajowej nr 42 w miejscowości Wąchock w województwie świętokrzyskim. 76-letni traktorzysta zasłabł podczas kierowania ciągnikiem i zjechał do...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE