USA znosi ograniczenia dla importu polskiej wieprzowiny – poinformowało w czwartek ministerstwo rolnictwa.
USA znosi embargo na polską wieprzowinę
Resort rolnictwa poinformował, że dzięki wspólnej interwencji Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii strona amerykańska zniosła ograniczenia w imporcie wieprzowiny z 16 zakładów z Polski.
– Ograniczenia na import wieprzowiny ze strony USA dotyczą obecnie jedynie 2 zakładów – poinformowało MSZ na Twitterze.
18 października tego roku USA wstrzymały czasowo import polskiej wieprzowiny w obawie przed wirusem ASF. USA tłumaczyły, że dostawy produktów pochodziły z zakładów znajdujących się w strefie z restrykcjami w związku z ASF.
W ubiegłym tygodniu w sprawie cofnięcia embarga z zastępcą ambasadora Stanów Zjednoczonych E. F. Green’em rozmawiali minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz i Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk.
Wyjaśnili, że mięso, które trafiło na rynek amerykański spełniało wszystkie wymagania weterynaryjne.
– Czasowe ograniczenie naszego eksportu wieprzowiny na rynek amerykański pokazało także szerszy problem, problem braku zrozumienia kwestii regionalizacji. Dotyczy to nie tylko rynku amerykańskiego, ale także i innych rynków trzecich – komentuje minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
I dodaje, że rozmawiał z komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem na temat prowadzenia dalszych uzgodnień ze stroną amerykańską w formacie trójstronnym (Polska-KE-USA). Wystąpił o wsparcie Komisji Europejskiej w prowadzonych przez polskie władze negocjacjach z krajami trzecimi, dotyczącymi uznania regionalizacji w zakresie ASF.