Jeszcze w 2002 r. ponad 760 tys. gospodarstw w Polsce zajmowało się hodowlą trzody chlewnej. W ciągu 18 ostatnich lat hodowlę zakończyło niemal 657 tys. polskich rolników.
- W czwartym kwartale 2020 r. każdego dnia w Polsce likwidowano średnio niemal 50 stad trzody chlewnej, głównie z powodu braku opłacalności oraz ASF.
- Produkcja wieprzowiny w naszym kraju rozwija się wyłącznie dzięki efektywnym metodom hodowli. Zaledwie 2 proc. gospodarstw utrzymuje już niemal połowę pogłowia świń.
- Liczba świń w jednej hodowli podwoiła się w ciągu zaledwie trzech lat, przekraczając w 2020 r. pierwszy raz w historii 100 sztuk.
- Najmniejsze i najmniej efektywne stada (do 10 zwierząt) stanowią wciąż niemal 37 proc. wszystkich, choć utrzymują zaledwie 1,6 proc. pogłowia.
- Dalsza profesjonalizacja hodowli trzody jest jedynym sposobem na zmniejszenie uzależnienia Polski od importowanej wieprzowiny, na zakup której za granicą wydajemy ok. 400 – 500 mln zł miesięcznie.
Spada ilość stad trzody chlewnej
Według danych z Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt prowadzonego przez Agencję Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) 6 stycznia 2021 r. w Polsce zarejestrowanych było 103 659 stad trzody chlewnej[1] wobec niemal 119,8 tys. na koniec 2019 r. W samym 2020 r. liczba stad spadła o 13,5 proc.
Jeszcze w 2002 r. świnie trzymano w ponad 760 tys. gospodarstw. W ciągu 18 ostatnich lat hodowlę zakończyło niemal 657 tys. polskich rolników.
Choć rezygnacja z hodowli trzody w Polsce trwa od kilku dekad trend ten nasilił się w ostatnich 2 – 3 latach. W porównaniu z końcem 2018 r. liczba stad trzody w Polsce 6 stycznia 2021 r. była niższa aż o 41,5 proc., natomiast porównując z końcem 2015 r. aż o 57,7 proc.
Tabela 1: Stada trzody chlewnej w Polsce
Rok | Liczba stad |
2002 | 760 600 |
2010 | 397 677 |
2015 | 244 796 |
2016 | 229 884 |
2017 | 205 722 |
2018 | 177 216 |
2019 | 119 784 |
30.VI.2020 | 109 646 |
6.X.2020 | 107 885 |
18.XI.2020 | 105 711 |
6.I.2021 | 103 659 |
Źródło: ARiMR, GUS
Na początku 2020 r. dynamika spadku liczby stad nie była duża, ale uległa przyspieszeniu jesienią ub.r. Jeszcze 6 października 2020 r. w Polsce zarejestrowanych było 107 885 stad trzody. Na początku stycznia 2021 r. hodowli było już o 4226 mniej. Oznacza to, że w ostatnim kwartale 2020 r. w Polsce ubywało dziennie średnio 49 stad trzody chlewnej.
Bardzo niskie cen wieprzowiny
Są dwa główne powody tego zjawiska: bardzo niskie cen wieprzowiny i choroba Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF). Brak opłacalności może być nawet istotniejszy od ASF. Wskazuje na to drastyczny spadek liczby stad w 2018 r., który – z powodu niskich cen – był złym okresem dla hodowców.
Przy obecnych warunkach rynkowych hodowcy muszą dopłacać do produkcji jednego tucznika nawet ponad 100 zł. Jeżeli trend widoczny w ostatnim kwartale 2020 r. utrzyma się, to do połowy 2021 r. w Polsce zniknie około 10 tys. kolejnych stad trzody chlewnej.
Spadek liczby stad z powodów ekonomicznych (brak opłacalności) prawdopodobnie w największym stopniu dotknie hodowli mniejszych i średniej wielkości, których właściciele starali utrzymywać się z tej działalności. Można oczekiwać również ubytku najmniejszych liczebnie stad (do 10 świń). W tym wypadku hodowcy trzymają pojedyncze sztuki przede wszystkim na własne potrzeby niezależnie, czy się to opłaca, czy nie.
Tabela 2: Pogłowie trzody chlewnej w Polsce
30.VI. 2020 | 18.XI.2020 | 6.I.2021 | Zmiana w proc. | ||
w sztukach | XI.20/I.21 | VI.20/I.21 | |||
dolnośląskie | 199 632 | 193 520 | 194 002 | -3,06 | -2,82 |
kujawsko-pomorskie | 1 196 794 | 1 158 974 | 1 168 630 | -3,16 | -2,35 |
lubelskie | 498 783 | 492 821 | 488 135 | -1,20 | -2,13 |
lubuskie | 220 211 | 199 995 | 196 534 | -9,18 | -10,75 |
łódzkie | 1 315 360 | 1 211 615 | 1 223 775 | -7,89 | -6,96 |
małopolskie | 138 243 | 142 714 | 143 712 | 3,23 | 3,96 |
mazowieckie | 1 455 184 | 1 442 920 | 1 449 167 | -0,84 | -0,41 |
opolskie | 418 069 | 402 884 | 410 612 | -3,63 | -1,78 |
podkarpackie | 162 132 | 158 449 | 160 655 | -2,27 | -0,91 |
podlaskie | 348 267 | 346 364 | 350 749 | -0,55 | 0,71 |
pomorskie | 678 987 | 680 201 | 657 231 | 0,18 | -3,20 |
śląskie | 257 179 | 249 745 | 253 804 | -2,89 | -1,31 |
świętokrzyskie | 253 845 | 235 093 | 239 701 | -7,39 | -5,57 |
warmińsko-mazurskie | 678 197 | 659 366 | 668 899 | -2,78 | -1,37 |
wielkopolskie | 3 202 214 | 3 177 410 | 3 175 000 | -0,77 | -0,85 |
zachodniopomorskie | 519 421 | 471 513 | 486 094 | -9,22 | -6,42 |
Polska ogółem | 11 542 518 | 11 223 584 | 11 266 700 | -2,76 | -2,39 |
Źródło: ARiMR, obliczenia własne
Tabela 3: Udział poszczególnych województw w hodowli trzody (w proc.)
30.VI.2018 | 30.VI.2019 | 30.VI.2020 | 18.XI.2020 | 6.I.2021 | |
dolnośląskie | 1,68 | 1,72 | 1,73 | 1,72 | 1,72 |
kujawsko-pomorskie | 10,50 | 9,87 | 10,37 | 10,33 | 10,37 |
lubelskie | 4,68 | 3,96 | 4,32 | 4,39 | 4,33 |
lubuskie | 1,40 | 1,22 | 1,91 | 1,78 | 1,74 |
łódzkie | 10,17 | 10,38 | 11,40 | 10,80 | 10,86 |
małopolskie | 1,43 | 1,16 | 1,20 | 1,27 | 1,28 |
mazowieckie | 10,62 | 10,32 | 12,61 | 12,86 | 12,86 |
opolskie | 3,16 | 2,88 | 3,62 | 3,59 | 3,64 |
podkarpackie | 1,27 | 1,20 | 1,40 | 1,41 | 1,43 |
podlaskie | 2,77 | 2,97 | 3,02 | 3,09 | 3,11 |
pomorskie | 6,53 | 7,16 | 5,88 | 6,06 | 5,83 |
śląskie | 1,86 | 1,84 | 2,23 | 2,23 | 2,25 |
świętokrzyskie | 1,95 | 1,68 | 2,20 | 2,09 | 2,13 |
warmińsko-mazurskie | 4,84 | 4,97 | 5,88 | 5,87 | 5,94 |
wielkopolskie | 34,54 | 36,33 | 27,74 | 28,31 | 28,18 |
zachodniopomorskie | 2,57 | 2,33 | 4,50 | 4,20 | 4,31 |
Źródło: GUS (lata 2018-2019), ARiMR (2020), obliczenia własne
Z powodu trudnej sytuacji rynkowej wywołanej niskimi cenami skupu wieprzowiny i ASF pogłowie trzody w Polsce zmniejszyło się – według stanu z 6 stycznia 2021 r. – o 2,4 proc. w porównaniu z połową 2020 r. Największy spadek pogłowia odnotowano w woj. lubuskim mocno dotkniętym przez epidemię ASF. Warto zauważyć, że w regionie tym istnieje stosunkowo niewiele hodowli, więc likwidacja nawet kilku gospodarstw przekłada się mocno na statystykę.
Profesjonalizacja hodowli zapobiegła krachowi
W 2020 r. po raz pierwszy w historii Polski średnia liczba świń w pojedynczym stadzie przekroczyła 100 sztuk. Na początku 2021 r. w statystycznym stadzie trzymano prawie 109 sztuk trzody, tj. o 19 więcej w porównaniu z końcem 2019 r. W ciągu zaledwie pięciu lat średnia liczba zwierząt w stadzie zwiększyła się ponaddwukrotnie, zaś w porównaniu z początkiem XXI w. ponad czterokrotnie.
Tabela 4: Pogłowie trzody i średnia wielkość stada
2002 | 2010 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020* | |
Pogłowie (w mln sztuk) | 18,6 | 15,3 | 10,6 | 11,1 | 11,4 | 11,8 | 10,8 | 11,3 |
Średnia liczba zwierząt
w stadzie (w szt.) |
25 | 38 | 43 | 48 | 55 | 67 | 90 | 109 |
*stan na 6 stycznia 2021 r., źródło: GUS, ARiMR, obliczenia własne
Pomimo dużych zmian produkcja trzody w Polsce jest wciąż mocno rozdrobniona. Na początku 2021 r. w całym kraju funkcjonowało ponad 38 tys. stad, w których utrzymywano do 10-ciu świń. Stanowiły one niemal 38 proc. ogółu gospodarstw hodowlanych, choć utrzymywano w nich zaledwie 1,6 proc. pogłowia.
Nowe zasady bioasekuracji dla gospodarstw utrzymujących świnie
Tabela 5: Pogłowie trzody w podziale na wielkość gospodarstw
Liczba świń w stadzie | Liczba świń
w sztukach |
Ilość stad | Udział w proc. | |
świń | stad | |||
do 5 | 62 779 | 24 384 | 0,6 | 23,5 |
6-10 | 110 012 | 13 737 | 1,0 | 13,3 |
11-15 | 142 175 | 11 101 | 1,3 | 10,7 |
16-20 | 128 526 | 7 142 | 1,1 | 6,9 |
21-30 | 266 151 | 10 602 | 2,4 | 10,2 |
31-40 | 226 850 | 6 447 | 2,0 | 6,2 |
41-50 | 202 172 | 4 454 | 1,8 | 4,3 |
51-100 | 737 167 | 10 411 | 6,5 | 10,0 |
101-1000 | 4 047 055 | 13 285 | 35,9 | 12,8 |
ponad 1000 | 5 343 813 | 2 076 | 47,4 | 2,0 |
Ogółem | 11 266 700 | 103 639 | 100 | 100 |
Źródło: ARiMR, obliczenia własne
W Polsce funkcjonuje prawie 24,4 tys. stad trzody chlewnej liczących do pięciu sztuk świń. To 23,5 proc. wszystkich stad. Łącznie trzymano w nich niecałe 62,8 tys. świń, tj. zaledwie 0,56 proc. pogłowia.
Niewielkie stada świń najczęściej spotykane są w Polsce południowo-wschodniej: w woj. lubelskim było ich 4,3 tys., a w podkarpackim ponad 2,1 tys. W obydwu przypadkach stanowią one ponad 40 proc. wszystkich stad istniejących w tych województwach. Oznacza to, że w regionach tych hodowla trzody jest najbardziej rozdrobniona. Zupełnie inna sytuacja występuje w Polsce Zachodniej, gdzie małe hodowle zostały już w większości zlikwidowane.
Tabela 6: Najmniejsze stada trzody w Polsce (do pięciu sztuk)
Liczba | Łączne
pogłowie |
Udział stad do 5 świń
(w proc.) |
||
w tys. szt. | w liczbie gospodarstw | w liczbie hodowanych
zwierząt |
||
wielkopolskie | 5051 | 12,9 | 17,5 | 0,4 |
lubelskie | 4297 | 10,8 | 44,8 | 2,2 |
łódzkie | 2690 | 6,9 | 24,3 | 0,6 |
podkarpackie | 2111 | 5,4 | 41,5 | 3,4 |
mazowieckie | 1947 | 5,0 | 25,0 | 0,3 |
małopolskie | 1556 | 4,1 | 34,1 | 2,8 |
kujawsko-pomorskie | 1446 | 3,7 | 14,4 | 0,3 |
świętokrzyskie | 923 | 2,4 | 26,3 | 1,0 |
pomorskie | 844 | 2,2 | 20,3 | 0,3 |
śląskie | 833 | 2,1 | 25,9 | 0,8 |
opolskie | 770 | 2,1 | 18,1 | 0,5 |
podlaskie | 622 | 1,8 | 29,7 | 0,5 |
dolnośląskie | 579 | 1,5 | 33,8 | 0,8 |
zachodniopomorskie | 369 | 0,9 | 32,9 | 0,2 |
warmińsko-mazurskie | 223 | 0,6 | 10,4 | 0,1 |
lubuskie | 123 | 0,3 | 18,3 | 0,2 |
Źródło: ARiMR, stan na 6 stycznia 2021 r., obliczenia własne
Gdyby wszystkie 24,4 tys. najmniejszych hodowli trzody w Polsce (do pięciu sztuk) zostało zamkniętych z dnia na dzień z pewnością nie miałoby to negatywnego wpływu na krajowy rynek mięsa wieprzowego. Wystarczy jednak zaledwie kilkadziesiąt profesjonalnych gospodarstw, aby uzupełnić ten ubytek produkcji.
Duże gospodarstwa stanowią ułamek hodowli w Polsce
Jednocześnie na początku stycznia 2021 r. w Polsce było 2076 stad trzody liczących po tysiąc i więcej świń. Najwięcej w woj. wielkopolskim (504), mazowieckim (453) oraz łódzkim (254). Duże gospodarstwa stanowią wciąż ułamek wszystkich hodowli w Polsce. Odsetek stad liczących więcej niż tysiąc świń to zaledwie 2 proc. ogółu wszystkich hodowli. Utrzymywano w nich łącznie ponad 5,3 mln świń, co stanowiło ponad 47,4 proc. pogłowia.
Tabela 7: Największe stada trzody chlewnej w Polsce (ponad 1000 sztuk)
Liczba | Łączne
pogłowie |
Udział stad liczących ponad 1000 świń
(w proc.) |
||
w tys. szt. | w liczbie gospodarstw | w liczbie
zwierząt |
||
wielkopolskie | 504 | 1253,5 | 1,7 | 39,5 |
mazowieckie | 453 | 857,8 | 5,5 | 59,2 |
łódzkie | 254 | 498,4 | 2,1 | 40,7 |
warmińsko-mazurskie | 177 | 402,5 | 8,2 | 60,2 |
kujawsko-pomorskie | 171 | 408,1 | 1,6 | 34,9 |
lubelskie | 94 | 180,5 | 1,0 | 37,0 |
pomorskie | 94 | 403,4 | 2,1 | 61,4 |
podlaskie | 88 | 179,7 | 4,1 | 51,2 |
zachodniopomorskie | 60 | 440,6 | 5,1 | 90,6 |
opolskie | 53 | 120,0 | 1,2 | 29,2 |
świętokrzyskie | 33 | 93,0 | 0,9 | 38,8 |
lubuskie | 30 | 164,7 | 4,4 | 83,8 |
dolnośląskie | 21 | 146,8 | 1,2 | 75,6 |
śląskie | 20 | 122,0 | 0,6 | 48,1 |
podkarpackie | 15 | 50,0 | 0,3 | 31,1 |
małopolskie | 9 | 22,9 | 0,2 | 15,9 |
Źródło: ARiMR, stan na 6 stycznia 2021 r., obliczenia własne
Na Pomorzu Zachodnim, Dolnym Śląsku oraz w Lubuskiem w dużych gospodarstwach utrzymuje się ponad ¾ całego pogłowia trzody. W woj. zachodniopomorskim na każde 10 hodowanych świń aż dziewięć pochodzi z dużych gospodarstw.
Kosztowny import
Według Głównego Urzędu Statystycznego w pierwszych dziewięciu miesiącach 2020 r. sprowadzono do Polski ponad 490 tys. ton mięsa wieprzowego, o 4,1 proc. mniej rok do roku (produkt oznaczony kodem celnym CN 0203 – mięso ze świń świeże, schłodzone lub zamrożone). Polscy importerzy wydali na ten cel 4,68 miliarda złotych, o 0,75 proc. więcej niż w tym samym okresie 2019 r.
Interesująca sytuacja wystąpiła w pierwszym kwartale 2020 r., kiedy średnie miesięczne wydatki na import wieprzowiny były o około 30 proc. wyższe niż w 2019 r., podczas gdy import tonażowy się zmniejszył. Znacząca zmiana sytuacji nastąpiła wraz z wybuchem pandemii koronawirusa. Jej skutkiem był znaczny spadek cen importowanego mięsa.
Co ciekawe import w ujęciu tonażowym pomimo ogromnych perturbacji nie spadł w takim zakresie. Od kwietnia do września 2020 r. do Polski trafiło około 319 tys. ton wieprzowiny, a rok wcześniej w tym samym czasie sprowadzono 328,7 tys. ton. Z danych GUS wynika, że co miesiąc importujemy przynajmniej 50 tys. ton wieprzowiny płacąc za nią około 500 mln zł.
Tabela 8: Import wieprzowiny do Polski (mięso ze świń świeże, schłodzone lub zamrożone: kod CN 0203)
Koszt (w mln zł) | Ilość (w tonach) | Cena importu/kg | |
2019 | |||
styczeń | 485 | 63986 | 7,58 |
luty | 441 | 58071 | 7,59 |
marzec | 492 | 60862 | 8,09 |
kwiecień | 621 | 63171 | 9,82 |
maj | 554 | 55948 | 9,90 |
czerwiec | 463 | 47576 | 9,74 |
lipiec | 543 | 58012 | 9,36 |
sierpień | 545 | 54523 | 10,00 |
wrzesień | 504 | 49518 | 10,18 |
październik | 548 | 53796 | 10,19 |
listopad | 519 | 48160 | 10,78 |
grudzień | 559 | 46629 | 11,98 |
2020 | |||
styczeń | 593 | 56062 | 10,59 |
luty | 572 | 55594 | 10,30 |
marzec | 651 | 60011 | 10,85 |
kwiecień | 500 | 47976 | 10,43 |
maj | 482 | 54868 | 8,78 |
czerwiec | 523 | 57990 | 9,02 |
lipiec | 482 | 54868 | 8,78 |
sierpień | 454 | 53595 | 8,46 |
wrzesień | 426 | 49623 | 8,58 |
Źródło: GUS, obliczenia własne
[1] Liczba stad trzody chlewnej w praktyce oznacza liczbę gospodarstw zajmujących się hodowlą świń.
Analiza przygotowana przez firmę Gobarto Hodowca