Bezpieczeństwo produktów spożywczych pod szczególnym nadzorem

Globalny wzrost cen towarów spożywczych oraz działalność nieuczciwych producentów powodują coraz większe zainteresowanie problemem pochodzenia żywności. Certyfikacja całego łańcucha żywnościowego zwiększa pewność jakości produktów, które trafiają do konsumentów.

Coraz częściej wykrywane afery związane z wytwarzaniem żywności zmuszają do kompleksowego spojrzenia na procesy wytwórcze. Płody rolne i produkty pochodzenia zwierzęcego przechodzą przez wiele etapów produkcji zanim znajdą się na naszym stole.

Aby wykluczyć zagrożenie zdrowia i życia oraz stosowanie niedozwolonych dodatków należy nadzorować cały łańcuch żywnościowy: – Specyfika dzisiejszego sektora spożywczego to wiele podmiotów, których bliska współpraca daje dopiero efekt końcowy w postaci produktu. Pokazuje to, ile zależności i powiązań należy nadzorować, aby w ostatecznym rozrachunku zaoferować konsumentowi wysokojakościowy i tym samym bezpieczny dla niego towar – mówi Mieczysław Obiedziński, Auditor wiodący w branży rolno–spożywczej TÜV SÜD Polska.

Polska jest w światowej czołówce wytwórców żywności. Firmy wykorzystują najnowsze technologie w jej produkcji, a towary są w dużej mierze eksportowane. Generuje to znaczne zyski, ale tym samym daje duże pole do nadużyć. Znaczenie sektora spożywczego jest jednak szczególne, stąd nie można tolerować błędów i zaniedbań.

Jak podkreśla Mieczysław Obiedziński: Każdy etap w łańcuchu żywnościowym warto monitorować. Rozwiązaniem, które zyskuje u przedsiębiorców z sektora spożywczego coraz większe uznanie jest zlecanie takich działań zewnętrznym auditorom. Ich zadanie to dokładny nadzór nad całością procesów wytwórczych. Od zasad produkcji rolno–hodowlanej przez zbiór plonów, ich pakowanie, transport aż po badania laboratoryjne próbek produktów, które mają trafić na półki w sklepie.
 

Wszędzie tam działania sprawdzające jakość i bezpieczeństwo podnoszą pewność i zaufanie do poszczególnych podmiotów biorących udział w wytwarzaniu żywności. Wyklucza to nie tylko niezamierzone błędy, ale także znacznie ogranicza możliwości tych przedsiębiorców, którzy próbują korzystać z niedopuszczonych do konsumpcji dodatków czy składników w celu obniżenia kosztów. Monitorowanie produkcji żywności to także nadzór nad procesami zarządzania.

Audit pozwala zwrócić uwagę na te miejsca, które pozornie nieistotne mogą jednak okazać się kluczowe z punktu widzenia bezpieczeństwa produktów spożywczych. Przykładem może być niezależna inspekcja dostawy, która dotyczy także załadunku. Nie zawsze w kontenerach jest to, co widnieje na formularzu zamówienia. Niezależna inspekcja eliminuje nawet takie zagrożenia.

Produkty spożywcze wymagają szczególnego nadzoru z uwagi na natychmiastowy i bezpośredni wpływ na życie i zdrowie konsumentów: Firmy, które stawiają na zrównoważony rozwój oraz poszerzanie swoich rynków zbytu, powinny decydować się na weryfikację własnych działań bez względu na oczekiwania, jakie stawiają przed nimi klienci. Pozwala to nie tylko zapobiegać problemom, ale również zwiększa konkurencyjność i bezpieczeństwo żywności – dodaje Mieczysław Obiedziński.

 

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE