Brakuje jaj w przetwórstwie spożywczym w Unii

Według europejskiego stowarzyszenia producentów wyrobów czekoladowych, cukierniczych i ciastkarskich, na rynku UE występuje obecnie alarmujący niedobór jaj i produktów jajecznych do przetwórstwa.

Jak wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA, wielu dostawców jaj nie wypełnia obecnie zamówień, co powoduje zmykanie linii produkcyjnych i likwidację zmian w zakładach przetwórczych.

Niedobór jaj na rynku unijnym został spowodowany wprowadzeniem w życie od początku 2012 r. zakazu utrzymywania kur niosek w klatkach tradycyjnych, wynikającego z wdrożenia dyrektywy z zakresu dobrostanu kur niosek.

W ciagu kilku ostatnich tygodni średnie ceny sprzedaży jaj spożywczych w poszczególnych krajach unijnych wzrosły nawet o 100 proc.

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

Źródło: FAMMU/FAPA

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Znakowanie owoców i warzyw – nowe przepisy dla handlowców

Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics