Od początku lutego ceny bydła rzeźnego systematycznie maleją – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w zakładach mięsnych w ostatnim tygodniu marca (26.03-1.04) wyniosła 6,24 zł/kg żywca. To prawie o 7 proc. mniej niż w ostatnim tygodniu stycznia, kiedy ceny osiągnęły najwyższy poziom w historii 6,70 zł/kg.
Mimo tych spadków ceny są nadal na stosunkowo wysokim poziomie. Obecna cena jest o 14,8 proc. (0,80 zł/kg) wyższa niż przed rokiem. Jest jednocześnie o 34 proc. wyższa niż przeciętnie w ostatnim tygodniu marca w latach 2007-11. Na notowane w ostatnim okresie spadki cen wpływ miało prawdopodobnie umocnienie się złotego wobec euro. W pozostałych krajach UE również notowane są spadki cen bydła, ale ich skala jest znacznie mniejsza niż w Polsce.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu