W lipcu prawdopodobnie po raz pierwszy od czterech miesięcy lekko wzrosły ceny detaliczne żywności w kategorii ”oleje i pozostałe tłuszcze” – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych GUS w okresie pomiędzy marcem a czerwcem ceny detaliczne tych produktów zmalały o 2,6%, podczas gdy ogółem ceny żywności i napojów bezalkoholowych urosły w tym okresie o 1,7%.
Według komunikatu GUS z dnia 14.08 w lipcu o kolejne 0,8% potaniało masło, choć jednocześnie o 0,4% podrożały tłuszcze roślinne. Mimo wszystko, spadek cen detalicznych notowany na wiosnę spowodował, że obecnie jest to ta kategoria żywności, która w porównaniu z poprzednim rokiem podrożała najmniej (warzywa potaniały, a inne kategorie żywności podrożały w większym stopniu).
Dynamika roczna cen olejów i pozostałych tłuszczów zmniejszyła się z blisko 10% w styczniu 2012 r. do około 2% w lipcu 2012 r. Okazuje się jednak, że dynamika cen detalicznych w UE jest jeszcze niższa.
Według wstępnych danych Eurostatu w całej UE-27 ceny omawianej kategorii żywności w lipcu były o 0,4% niższe niż przed rokiem.
Największy spadek zanotowano w Niemczech (-8,3%). Obniżki o 2 lub więcej procent zanotowano jeszcze w pięciu innych krajach UE. W relacji rocznej najbardziej wzrosły ceny detaliczne w Danii (o 15%), gdzie wprowadzono specjalny podatek akcyzowy od produktów zawierających tłuszcze nasycone.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu