Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych w górę

W lipcu prawdopodobnie po raz pierwszy od czterech miesięcy lekko wzrosły ceny detaliczne żywności w kategorii ”oleje i pozostałe tłuszcze” – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.

Według danych GUS w okresie pomiędzy marcem a czerwcem ceny detaliczne tych produktów zmalały o 2,6%, podczas gdy ogółem ceny żywności i napojów bezalkoholowych urosły w tym okresie o 1,7%.

Według komunikatu GUS z dnia 14.08 w lipcu o kolejne 0,8% potaniało masło, choć jednocześnie o 0,4% podrożały tłuszcze roślinne. Mimo wszystko, spadek cen detalicznych notowany na wiosnę spowodował, że obecnie jest to ta kategoria żywności, która w porównaniu z poprzednim rokiem podrożała najmniej (warzywa potaniały, a inne kategorie żywności podrożały w większym stopniu).

Dynamika roczna cen olejów i pozostałych tłuszczów zmniejszyła się z blisko 10% w styczniu 2012 r. do około 2% w lipcu 2012 r. Okazuje się jednak, że dynamika cen detalicznych w UE jest jeszcze niższa.

Według wstępnych danych Eurostatu w całej UE-27 ceny omawianej kategorii żywności w lipcu były o 0,4% niższe niż przed rokiem.

Największy spadek zanotowano w Niemczech (-8,3%). Obniżki o 2 lub więcej procent zanotowano jeszcze w pięciu innych krajach UE. W relacji rocznej najbardziej wzrosły ceny detaliczne w Danii (o 15%), gdzie wprowadzono specjalny podatek akcyzowy od produktów zawierających tłuszcze nasycone.

Redakcja AgroNews,  fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics