Ceny drobiu lecą w dół!

W pierwszej połowie 2014 r. ceny skupu kurczaków będą o 5-10 proc. niższe niż rok wcześniej. W marcu kurczaki mogą kosztować 3,6-3,8 zł za kg, a w czerwcu podrożeją o 10-20 groszy za kg.
 

 

\"\"

 

Spadek cen brojlerów będzie spowodowany wzrostem ich produkcji w kraju i za granicą. Ponadto eksperci przewidują, że do obniżenia cen kurczaków przyczyni się obniżenie cen trzody chlewnej i  bydła.

Według resortu rolnictwa, w drugim tygodniu stycznia 2014 r. cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 3,55 zł/kg i była o 15 proc. niższa od średniej z lipca 2013 r. i o 6 proc. niższa niż przed rokiem. Cena skupu indyków wynosiła 5,67 zł/kg, czyli o 2 proc. więcej niż rok wcześniej.

W 2013 r. produkcja drobiu rosła wolniej niż w 2012 r., do czego przyczyniła się przede wszystkim słabsza koniunktura za granicą i w kraju – oceniają analitycy. Szacuje się, że produkcja żywca drobiowego w 2013 r. wyniosła około 2,4 mln ton, wobec 2,3 mln ton w 2012 r. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i  Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w pierwszym półroczu tego roku produkcja drobiu będzie o ok. 7 proc. większa niż w tym samym czasie 2013 r.

Czytaj także:
Apel rolników w sprawie wędzenia wędlin!
Prognozy na kolejne lata na rynku drobiu!
Zmiany w eksporcie mięsa drobiowego

W 2013 r. wzrósł eksport drobiu. Według obliczeń analityków ARR w ciągu jedenastu miesięcy ub.r. z kraju wyeksportowano 643 tys. ton drobiu, o 9 proc. więcej niż przed rokiem. Wolniejsze tempo wzrostu eksportu w 2013 r. jest wynikiem rosnącej produkcji drobiarskiej na świecie, w tym w UE.

W całym 2013 r. eksport drobiu wyniósł ponad 700 tys. ton i był o około 10 proc. większy niż w  2012 r. Eksperci przewidują, że w 2014 r. eksport wzrośnie o ok. 11 proc. Taki wzrost będzie możliwy dzięki konkurencyjnej cenie polskiego drobiu i rosnącemu spożyciu tego mięsa.

W 2013 r. przeciętny Polak zjadł 27 kg mięsa drobiowego, o 3 proc. więcej niż rok wcześniej. W ocenie IERiGŻ, drób był znacznie tańszy od wołowiny i wieprzowiny. Eksperci przewidują, że w 2014 r. spożycie drobiu wzrośnie o 2 proc. do 27,5 kg na mieszkańca.

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here