Na przełomie sierpnia i września 2021 r. ceny produktów mlecznych na rynku krajowym kształtowały się na wysokim poziomie, co było odzwierciedleniem sytuacji na rynku międzynarodowym.
W dniach 30.08 – 5.09.2021 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 18,04 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 19,62 zł/kg (3,92 zł za 200 gramową kostkę), o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 8% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 22,5%, a masła konfekcjonowanego – o 16%.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 11,60 zł/kg, o 3% więcej niż tydzień wcześniej i o 2% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 14,40 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i nieznacznie (o 0,4%) wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o
26%, a PMP – o 24%.
Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 14,88 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,83 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 16%, a ser Gouda – o 12%.
Źródło: KOWR