Advertisement

Ceny produktów mlecznych na rynku krajowym kształtują się na wysokim poziomie

Na przełomie sierpnia i września 2021 r. ceny produktów mlecznych na rynku krajowym kształtowały się na wysokim poziomie, co było odzwierciedleniem sytuacji na rynku międzynarodowym.

Ceny produktów mlecznych na rynku krajowym kształtują się na wysokim poziomie
Ceny produktów mlecznych na rynku krajowym kształtują się na wysokim poziomie

W dniach 30.08 – 5.09.2021 r. zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 18,04 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem.

Masło konfekcjonowane sprzedawano po 19,62 zł/kg (3,92 zł za 200 gramową kostkę), o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 8% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 22,5%, a masła konfekcjonowanego – o 16%.

Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 11,60 zł/kg, o 3% więcej niż tydzień wcześniej i o 2% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 14,40 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i nieznacznie (o 0,4%) wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o
26%, a PMP – o 24%.

Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 14,88 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,83 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 16%, a ser Gouda – o 12%.

Źródło: KOWR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Advertisement
11,152FaniLubię
4,484ObserwującyObserwuj
3,942ObserwującyObserwuj
7,180SubskrybującySubskrybuj

Drukowana żywność to już nie fantastyka naukowa, ale konsumencka przyszłość

Naukowcy pracują nad nowymi zastosowaniami druku 3D do produkcji żywności. „W niektórych aspektach to z pewnością nasza konsumencka przyszłość” - uważa prof. dr hab....

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE