Średnia cena wieprzowiny (kl. E) w krajach UE wyniosła 146,57 euro za 100 kg. To o 2,6 proc. więcej niż w sierpniu, ale o 7,4 proc. mniej niż przed rokiem – poinformowali analitycy FAMMU/FAPA.
We wrześniu najbardziej w górę poszły ceny w Belgii (6,6 proc.), Holandii (6,5 proc.), Austrii (6,1 proc.), na Łotwie (5,8 proc.), w Słowenii (5,7 proc.), Niemczech (5,6 proc.), Luksemburgu (5,2 proc.), Polsce (4,8 proc.) i we Włoszech (4,7 proc.).
Czytaj także:
PE upraszcza przepisy dotyczące nowej żywności
Z kolei spadki dotknęły przede wszystkim Cypr (6,6 proc.), Portugalię (4,8 proc.), Wielką Brytanię (4 proc.), Hiszpanię (3,5 proc.), Estonię (2,8 proc.), Francję (2,1 proc.) i Irlandię (0,9 proc.).
W Polsce za 100 kilogramów wieprzowiny płacono przeciętnie 145,41 euro, czyli o 6,2 proc. mniej niż przed rokiem, ale najwięcej od kwietnia.
oprac. Kamila Szałaj, fot. flickr.com/Austin Kirk
Źródło: FAMMU/FAPA