Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena za kilogram żywca wieprzowego wyniosła w drugim tygodniu stycznia 4,08 zł, czyli o 6,9% mniej niż rok wcześniej.
Według danych portalu cenyrolnicze.pl ceny skupu w trzecim tygodniu stycznia kształtowały się przeciętnie na poziomie 3,74 zł za kg żywca, zaś oferty skupu zawierały ceny z przedziału 3,30-4,20 za kg żywca.
Produkcja wzrasta ceny spadają
Cenom wieprzowiny nie pomaga rosnąca produkcja – według danych GUS w pierwszych 11 miesiącach 2018 r. ubito w Polsce ponad 20,8 mln sztuk trzody chlewnej – o 3,2% więcej niż rok wcześniej. Produkcja wieprzowiny w wadze poubojowej schłodzonej według danych GUS wzrosła aż o 5,2% w omawianym okresie. Produkcja wieprzowiny w październiku była o 5,4%, a w listopadzie o 2,0% większa w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku.
Ceny warlchaków
Inaczej zachowuj się cena warchlaków. Według danych portalu cenyrolnicze.pl ceny warchlaków wzrosły w porównaniu do początku stycznia o 0,6% do poziomu 193 zł za sztukę, zaś ceny warchlaków importowanych wzrosły o 1% do poziomu 221 zł za sztukę.
Agro Tydzień BGŻ
Redakcja AgroNews, fot.: pixabay