Na rynku drobiu ceny żywca utrzymują się na względnie stabilnym poziomie – informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.
Jak podaje MRiRW, przeciętna cena kurcząt brojlerów w tygodniu 30.03-5.04 wyniosła 3,50 zł/kg. Cena ta jest zbliżona do poziomu, który obserwowaliśmy od początku marca br.
W okresie ostatnich pięciu tygodni ceny żywca zwiększyły się przeciętnie zaledwie o 0,05 zł/kg. Są to mniejsze wzrosty niż zazwyczaj odnotowywane o tej porze roku. W analogicznym okresie w ostatnich sześciu latach wzrastały średnio o 0,10 zł/kg.
Obecny poziom cen jest również o prawie 6 proc. niższy niż przed rokiem. Prawdopodobnie na utrzymanie się cen na rynku mają wpływ wstawienia, które w styczniu br. wzrosły w skali roku o 13,6-procent do poziomu 81,9 mln szt. Również dane za luty br. wskazują na utrzymanie się silnej tendencji wzrostowej na poziomie ponad 8 proc. w skali roku do poziomu 79,4 mln szt.
Czytaj także:
Branża drobiarska eksportuje coraz więcej. Embargo rosyjskie nie szkodzi, bo większość produkcji trafia do Europy
Premie dla młodych rolników. Kto i ile może dostać?
Biorąc pod uwagę 5-6 tyg. okres produkcji żywca, zwierzęta te trafią na rynek najprawdopodobniej w okresie od lutego do połowy kwietnia br. W kolejnych tygodniach możemy zatem oczekiwać raczej niewielkich wzrostów cen wspieranych czynnikami sezonowymi.
Redakcja AgroNews, fot.:flickr.com/frankieleon,
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej