Passa dla dużych firm z branży mleczarskiej. W ostatnim tygodniu maja wytworzyły o ponad 22% więcej niż w analogicznym czasie w 2010 roku mleka i śmietany i o prawie 2% więcej masła – wynika z analizy Banku Gospodarki Żywnościowej.
Podobnie jak w ubiegłym roku dynamicznie rozwijała się produkcja serów świeżych i twarogów, wyhamowała natomiast produkcja jogurtów – do niespełna 1% w skali rocznej. Ponadto, o prawie 10% zmniejszono przetwórstwo mleka na śmietanę, a o ponad 3% na sery dojrzewające.
W I kwartale br. eksport mleka i śmietany zagęszczonych zwiększył się o prawie 30% w relacji rocznej do 25,6 tys. ton. w I kwartale br. przedsiębiorstwa zwiększyły także eksport masła – o około 62% do 10,2 tys. ton. Podstawowym rynkiem zbytu w tym roku stały się Niemcy z około 21% udziałem oraz Uzbekistan (15%) i Niderlandy (12%).
W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowano spadek ilości wywozu.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej, www.bgz.pl