Choroby zbóż

Zboża w okresie wegetacji atakowane są przez wiele różnych chorób. W zależności od warunków atmosferycznych w danym roku różne choroby występują w mniejszym lub większym natężeniu. Raz w większym nasileniu występują choroby, którym sprzyja chłodna, wilgotna pogoda, innym razem przeważają choroby dobrze rozwijające się w wyższych temperaturach.

Zadaniem rolnika, który chce ochronić zboża przed chorobami i uzyskać wysokie plony, jest możliwie wczesne wykrycie pierwszych objawów choroby oraz wykonanie zabiegu dostępnym w handlu preparatem grzybobójczym.

Łamliwość podstawy źdźbła – jesienią na pierwszych listkach ozimin można zauważyć jasnobrunatne rozszerzające się plamki, czemu towarzyszy żółknięcie lub zbrunatnienie blaszek liściowych. Wiosną objawy chorobowe występują najsilniej w fazie kłoszenia się pszenicy. Na pierwszych międzywęźlach widoczne są wtedy wyraźne, owalne, ciemno obrzeżone plamy zwane, ze względu na swój kształt ,plamami medalionowymi. W tym okresie wnętrze źdźbeł jest zwykle przerośnięte szarą grzybnią, a ich podstawa obumiera, co powoduje masowe przełamywanie się i padanie źdźbeł w różnych kierunkach. Ten objaw pozwala stosunkowo łatwo odróżnić rośliny porażone przez chorobę od roślin złamanych przez deszcz lub grad. Łamliwość podstawy źdźbła zwalczamy w okresie od początku strzelania w źdźbło do fazy 1 kolanka.

Mączniak prawdziwy zbóż i traw – w maju i w czerwcu na dolnych liściach zbóż pojawiają się drobne żółtawe plamki, szybko pokrywające się białymi, puszystymi kępkami grzybni. Ilość plamek powiększa się z dnia na dzień i w warunkach sprzyjających rozwojowi grzyba na początku lata całe blaszki liściowe, szczególnie ich górna powierzchnia, pochwy liściowe i źdźbła dolnych części roślin pokrywa brudnobiała, wojłokowata opilśń. Przy silnym rozwoju choroby blaszki liści szybko żółkną i zasychają. Chorobę zwalczamy od początku strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia.

\"\"Rdza żółta zbóż – Na roślinach można zaobserwować pojedyncze skupienia żółtych lub pomarańczowych brodawek na końcach liści. W późniejszym czasie choroba obejmuje całe liście. Znaczenie i wielkość strat zależy od odmiany i warunków pogodowych. Rozwojowi choroby sprzyjają chłodne i wilgotne lata. Jak znacznego porażenia, szczególnie pszenżyta, może dokonać ta choroba przekonali się niektórzy rolnicy w tym roku, który jest sprzyjający dla jej rozwoju.

Rdza brunatna pszenicy – pierwsze objawy chorobowe można obserwować na pszenicy ozimej wczesną wiosną, zwykle zaraz po zejściu śniegu. Porażeniu ulegają najczęściej blaszki i pochwy liściowe, na których widoczne są owalne, nie zlewające się ze sobą, bezładnie rozrzucone brunatnordzawe poduszeczki. Najliczniej tworzą się one na górnej stronie blaszek liściowych. U bardzo podatnych odmian pszenicy, w sprzyjających warunkach mogą się wytworzyć również na źdźbłach, plewach i plewkach. Rozwojowi choroby towarzyszy silna chloroza liści, toteż w końcu czerwca i w lipcu następuje masowe zasychanie liści co powoduje znaczne zmniejszenie plonu roślin. Jest to szczególnie widoczne jeżeli porażony zostanie liść flagowy pszenicy.

Rdza brunatna żyta – w okresie strzelania w źdźbło na liściach żyta pojawiają się pierwsze objawy choroby w postaci rdzawobrunatnych plamek rozrzuconych na górnej, rzadziej na dolnej stronie blaszek liściowych. W czasie kwitnienia żyta objawy te, w sprzyjających warunkach, bywają tak liczne, że mogą zlewać się pokrywając liść rdzawobrunatną masą. Liście przedwcześnie zamierają i zasychają, co niekorzystnie odbija się na rozwoju roślin oraz obniża wartość i plon ziarna. Chorobę zwalczamy od początku strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia.

Rynchosporioza zbóż – na liściach pojawiają się blade owalne plamy barwy stalowozielonej zmieniającej się w plamy o szarym zabarwieniu z brązową obwódką, szczególnie dobrze widoczną na jęczmieniu. Objawy choroby mogą występować na liściach, pochwach liściowych i kłosie. Przy silnym rozwoju choroby plamy łączą się, co jest przyczyną zamierania liści. Zwalczanie należy przeprowadzić w okresie pojawienia się pierwszych objawów choroby.

Septorioza plew pszenicy – Plamy wywołane przez septoriozę plew mogą być bardzo rozległe, o kształcie owalnie soczewkowatym lub nieregularnym barwy początkowo żółtozielonej, później jasnobrązowej, obejmującym dużą powierzchnię liści lub kłosów. Porażenie kłosów pszenicy przez septoriozę plew może wpłynąć na obniżenie masy tysiąca ziaren, a tym samym na obniżenie plonu ziarna nawet o 50-60 procent. Z porażonych kłosów uzyskuje się słaby, zakażony materiał siewny. Zabieg zwalczający należy wykonać w okresie pojawienia się objawów.

\"\"Pasiastość liści jęczmienia – pierwszymi objawami choroby są smugowate, ciemne plamy, pojawiające się na liściach w czerwcu i lipcu. Rozszerzają się one wzdłuż nerwów, co powoduje rozrywanie się blaszek i ich zasychanie, a z czasem przechodzą również na pochwy liściowe. Rośliny chore zwykle nie kłoszą się i zamierają. Choroba może zakażać słupki kwitnących roślin; strzępki grzybni wnikają do zalążni lub rozwijają się na plewach albo okrywach nasiennych ziaren, gdzie mogą przezimować i porażać rośliny po wysiewie w następnym roku.

W handlu znajduje się szereg różnorodnych preparatów do zwalczania chorób w zbożach. Do wykonania zabiegu należy dobierać preparaty zwalczające daną chorobę.

Źródło: Jan Soloch, Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, www.lodr.pl, fot. sxc.hu

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics