Chów klatkowy pozostanie liderem jeszcze przez wiele lat

Za osiem lat, w roku 2026, ponad 58 i pół procent jaj produkowanych w Polsce będzie pochodziło z chowu klatkowego – wynika z badania jakie przeprowadziła Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz wśród producentów jaj. Na pytania przesłane przez Izbę odpowiedzieli hodowcy, których potencjał produkcyjny odpowiada łącznie za ponad 47 procent całkowitej podaży jaj w naszym kraju.

Większość sieci marketów podjęła zobowiązanie, że do roku 2025 zaprzestanie sprzedaży w swoich sklepach jaj pochodzących z chowu klatkowego. Chcąc zweryfikować możliwość spełnienia tych zapowiedzi Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przeprowadziła badanie wśród hodowców kur nieśnych. Na pytania Izby odpowiedzieli producenci, którzy reprezentują aż 47 procent polskiej produkcji.

Najbardziej wzrośnie chów ściółkowy 

58,48 procentowy udział produkcji klatkowej w produkcji ogółem w roku 2026 będzie oznaczał spadek o 29,82 pkt. proc. w stosunku do udziału, który produkcja klatkowa ma dzisiaj. Najwięcej – zdaniem producentów – przybędzie kur utrzymywanych w chowie sciółkowym. Ich udział w całkowitej produkcji ma wzrosnąć z dzisiejszych 9,1 procent do aż 28,68 procent. Dość istotnie zwiększy się także produkcja jaj z wolnego wybiegu, z obecnych 2,4 procent ma ona wzrosnąć do 11,07 procent. Chów ekologiczny ma teraz tylko 0,2 procent udziału w produkcji jaj w Polsce. Za osiem lat udział ten ma wynieść 1,77 procent.

– Nasze badanie pokazuje, że na rynku jaj zachodzą zmiany, ale nie mają one szans być tak dynamiczne, jak chciałyby organizacje ekologiczne oraz sieci handlowe i restauracyjne – komentuje wyniki badania Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej izby Producentów Drobiu i Pasz.

Podobne prognozy w USA

Dyrektor KIPDiP zwraca także uwagę na podobieństwo projekcji producentów polskich i amerykańskich. W zbliżonym badaniu, które niedawno przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych tamtejsi producenci uznali, że w roku 2025 w handlu i gastronomi w USA nadal będzie 52 procent jaj pochodzących z chowu klatkowego.

Rozbieżność wyników badania

Producenci jaj, którzy wzięli udział w ankiecie nie byli jednomyślni. Odpowiedzi na pytanie o udział jaj klatkowych w produkcji ogółem w Polsce zawierały się w przedziale od 30 procent do 83 procent. Jeszcze większe rozbieżności dotyczyły udziału jaj sciółkowych. Najniższe wskazanie miało wartość 13 procent, a najwyższe 60 procent. Podobnie niejednorodne były odpowiedzi na temat jaj z wolnego wybiegu oraz jaj ekologicznych.

– Dość duża rozbieżność wyników badania jest pochodną przyjętych przez Izbę założeń – twierdzi Mariusz Szymyślik. – Przyjęliśmy zasadę, że nie będziemy „ważyć” odpowiedzi, co oznacza, że przewidywania bardzo dużego oraz bardzo małego producenta miały taki sam wpływ na wyniki końcowe ankiety. Dzięki temu, oraz dzięki udziałowi w badaniu hodowców reprezentujących wszystkie typy chowu, mamy gwarancję, że prognoza jest rzeczywistą opinią środowiska i nie zawiera w sobie tak zwanego „myślenia życzeniowego” – tłumaczy dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Jego zdaniem o wiarygodności badania dobrze świadczy także fakt, że mediany prognoz producentów są bardzo zbliżone do średnich arytmetycznych. Mediana przewidywań dla udziału chowu klatkowego w produkcji w 2026 roku to 60 procent (średnia 58,48), a dla udziału chowu ściółkowego 27 procent (średnia 28,68).

Badanie przeprowadzone przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wykonano w dniach od 26 lutego do 7 marca 2018 roku. W badaniu wzięli udział producenci, którzy na swoich fermach mogą potencjalnie utrzymywać do 20 mln 639 tys. kur nieśnych. Całkowity potencjał naszego kraju wynosi do 43 mln 397 tys. kur, co oznacza, że swoje prognozy produkcji przekazało Izbie około 47,56 procent rynku.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,517ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE