Co drożeje, a co tanieje na rynku warzyw?

W czerwcu 2014 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynek produktów świeżych wyższe były ceny skupu kapusty białej (o 45%), buraków ćwikłowych (o 10%), cebuli, pomidorów szklarniowych (po 3%) i pieczarek (o 1%), a stabilne były ceny skupu marchwi-podaje Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 

 

\"\"

 

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 1%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny: buraków czerwonych (o 15%), cebuli i marchwi (po 14%), a potaniała: kapusta pekińska (o 43%), kapusta biała (o 34%), pomidory spod osłon (o 27%) i kapusta czerwona (o 9%). W handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (28%), buraków ćwikłowych (o 21%), marchwi (o 20%) i cebuli (o 2%).

W relacji do maja ub.r., podrożała większość gatunków warzyw, na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie przy czym najbardziej: cebula (o 14- 100%) i kapusta biała (o 2-75%) (w zależności od kierunku zagospodarowania). W spółdzielniach ogrodniczych obniżyły się ceny marchwi (o 54%), pieczarek (o 7%), buraków ćwikłowych (o 3%), a w skupie przeznaczonym na eksport: kapusty pekińskiej (o 72%) i marchwi (o 19%).

Na rynkach hurtowych podrożała większość gatunków warzyw, przy czym najbardziej: kapusta biała (o 142%), cebula (o 48%) i buraki ćwikłowe (o 5%). Odnotowano jedynie spadek cen hurtowych marchwi (o 26%). W maju br., w stosunku do kwietnia br., wzrosły natomiast ceny detaliczne selerów (o 23%), cebuli (o 19%), marchwi (o 14%), papryki (o 5%), porów (o 4%) i buraków ćwikłowych (o 2%). Obniżyły się natomiast ceny pomidorów (o 33 %), kalafiorów (o 18%) i pieczarek (o 2%).

W relacji do cen detalicznych z maja 2013 r. najbardziej wzrosły ceny: kapusty białej (o 40%), ogórków gruntowych (o 37%) i pomidorów (o 11%). Potaniały pory (o 44%), buraki ćwikłowe (o 39%) i papryka (o 21%). Wśród przetworów warzywnych zmiany cen przetworów warzywnych nie przekraczały 7%. W kwietniu 2014 r., w stosunku do analogicznego okresu w 2013 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano więcej konserw warzywnych (o 83%) marynat (o 31%) i soku pomidorowego (o 9%), a mniej warzyw mrożonych (o 12%).

W kwietniu 2014 r. eksport warzyw świeżych wyniósł 63,1 tys. ton, a jego wartość 27,8 mln EUR. W porównaniu z kwietniem 2013 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 19%, a jego wartość wzrosła o 7%. Do wzrostu eksportu przyczyniła się wyższa niż rok temu sprzedaż: kapusty (o 90%) i cebuli (o 37%) W tym samym okresie wyeksportowano 48,9 tys. ton przetworów warzywnych o wartości 37,2 mln EUR. W stosunku do kwietnia 2013 r., wolumen eksportu przetworów warzywnych obniżył się o 21%, a jego wartość zmniejszyła się o 10%.

Czytaj także:
Trendy w światowym imporcie kukurydzy
Zła pogoda na początku wiosny drastycznie zmniejszy zbiory jabłek?
Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce rośnie!

Mniej niż w marcu 2013 r. sprzedano suszy warzywnych i mrożonek (po 23%), konserw (o 22%) i marynat (o 18%). W kwietniu 2014 r. zaimportowano 65,5 tys. ton warzyw świeżych o wartości 55,3 mln EUR. W relacji do kwietnia 2013 r. import warzyw świeżych wzrósł o 15%, a jego wartość obniżyła się o 1%. Większy import spowodowany był wzrostem przywozu kapusty (o 97%), papryki (o 33%), cebuli (o 17%) i pomidorów (o 14%).

Import przetworów warzywnych ilościowo wzrósł o 3% do 17,7 tys. ton, a wartościowo o 8% do 19,5 mln EUR. Więcej zaimportowano suszy (o 86%), marynat (o 23%), konserw (o 15%) i mrożonek (o 3%). Saldo handlu zagranicznego świeżymi warzywami w kwietniu było ujemne i wyniosło 27,6 mln EUR, a przetworami warzywnymi dodatnie, osiągając 17,7 mln EUR. W stosunku do kwietnia ub.r. saldo świeżymi warzywami wzrosło o 2,1 mln EUR, a w handlu przetworami warzywnymi obniżyło się o 5,5 mln EUR.

 Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu     
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics