Co o strategii „od pola do stołu” sądzą polskie organizacje rolnicze?

Minął czas na składanie opinii do strategii Farm to Fork, zwanej w Polsce „Od pola do stołu”. I choć wiadomo, że przedłożenie tej strategii KE planowane na 25 marca zostało przesunięte z uwagi na pandemię koronawirusa, to warto zapoznać się z opiniami polskich organizacji rolniczych przesyłanych do KE.

Od pola do stołu, WPR, rolnictwo

Opracowana przez Komisję Europejską strategia „od pola do stołu” strategia „Od pola do stołu” ma zapewnić Europejczykom zrównoważoną i przystępną cenowo żywność. KE chce, aby produkcja żywności wywierała jak najmniejszy wpływ na środowisko. Dlatego też zaproponowała, by aż 40 proc. budżetu wspólnej polityki rolnej przeznaczyć na walkę ze zmianą klimat. Dodatkowo w ciągu najbliższych lat zużycie pestycydów i nawozów w rolnictwie ma zostać mocno ograniczone.

Co o strategii „Od pola do stołu” myślą polskie organizacje rolnicze? Jaką opinię przesłały Komisji Europejskiej?

Polska Izba Mleka

– Chociaż strategia „od pola do stołu” może zapewnić nowe możliwości dla podmiotów działających w łańcuchu żywności, to Komisja musi wyjaśnić, czy „nowe technologie i odkrycia naukowe” będą obejmować Nowe Techniki Hodowli, zgodnie z niedawną decyzją Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Komisja musi również wziąć pod uwagę potencjał tych technik w zakresie poprawy zrównoważonego rozwoju w całym łańcuchu żywnościowym. Ponadto należy wyjaśnić, w jaki sposób zamierzamy znacząco ograniczyć stosowanie pestycydów i nawozów w sytuacji, gdy w komunikacie w sprawie Zielonego Ładu nie ma nawet wzmianki o wykazie „wiarygodnych i realistycznych alternatyw”. Propozycje muszą opierać się na solidnym, naukowym paradygmacie analizy ryzyka oraz na zasadzie ostrożności. Nie możemy mieć bezpieczeństwa żywnościowego bez bezpiecznej żywności. Ponadto należy przestrzegać europejskich norm produkcji, jeśli chodzi o handel i przywóz z krajów trzecich. Przywożona żywność, która nie spełnia odpowiednich unijnych norm środowiskowych, nie powinna być dopuszczona na rynki UE w celu utrzymania równych szans. – pisze Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka w opinii na temat strategii.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

-Komisja powinna pokazać, w jaki sposób ambicje strategii „Zielony Ład” i „Od pola do stołu” zostaną odzwierciedlone w planach strategicznych WPR od samego początku. Nie możemy dopuścić, aby trwający proces dotyczący WPR po 2020 r. był utrudniony na tym etapie z dodatkowymi wymogami. Należy znaleźć odpowiednie rozwiązanie, aby w odpowiednim czasie sprostać wyzwaniom współdecydowania związanym z Europejskim Zielonym Ładem w ramach WPR – czytamy w opinii Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Z kolei o w kwestii dobrostanu Zrzeszenie jest zdania, że powinny być specjalne zachęty dla hodowców.

– Wprowadzenie środków mających na celu poprawę dobrostanu zwierząt w hodowli, takich jak ściółka ze słomy, systemy produkcji na wolnym powietrzu, chów grupowy, chów wolny oraz różne systemy produkcji jaj i królików wymagają od rolników znacznych inwestycji i długoterminowego zaangażowania. Co więcej, koszty te często nie są odzyskiwane w warunkach rynkowych, które nie zawsze sprzyjają właściwemu zwrotowi z inwestycji w odpowiednim czasie. Dlatego też ramy zachęt mają zdecydowanie kluczowe znaczenie dla zapewnienia większego zaangażowania rolników w poprawę dobrostanu zwierząt we wszystkich państwach członkowskich UE. Wspólna polityka rolna odgrywa istotną rolę w zagwarantowaniu, że nasze zwierzęta są hodowane zgodnie z wysokimi standardami w zakresie identyfikowalności, zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz ochrony środowiska – pisze PZPBM.

Europejski Zielony Ład. Czy polscy producenci mleka powinni obawiać się zmian?

Dorota Śmigielska, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka

Z kolei Dorota Śmigielska zwróciła uwagę, że „europejscy rolnicy i spółdzielnie rolnicze powinny być wyposażone w odpowiedni zestaw narzędzi, który powinien być rozwijany równolegle z nowoczesnym postępem naukowym. Dlatego też europejskim rolnikom oraz spółdzielniom rolnym należy zapewnić dostępne, bezpieczne, skuteczne i niedrogie narzędzia”.

Ekspertka jest zdania, ze należy wyjaśnić, w jaki sposób zamierzamy znacząco ograniczyć stosowanie pestycydów i nawozów w sytuacji, gdy w komunikacie w sprawie Zielonego Ładu nie ma nawet wzmianki o wykazie „wiarygodnych i realistycznych alternatyw”.

Kamila Szałaj, fot. pixabay.com

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × one =

Video thumbnail
Sprzedaj plony do PROCAM – zapraszamy na film z załadunku statków zbożem w porcie
07:11
Video thumbnail
Gospodarstwo zrównoważone w praktyce
08:16
Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,165FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,356ObserwującyObserwuj
5,870SubskrybującySubskrybuj

Wirus HPAI nie odpuszcza! Potwierdzono kolejne ogniska choroby

Ptasia grypa nie ustępuje. Potwierdzono kolejne 5 ognisk wirusa HPAI. W sumie do dziś mamy 306 ognisk grypy ptaków. Przypominamy, że w całym ubiegłym...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE