Co wchodzi w skład Twojej ulubionej szynki?

Kiedyś z kilograma mięsa robiło 0,7–0,8 kilograma wędliny. Dziś z kilograma wieprzowiny wychodzą dwa. Magia? Nie… oszczędność.

„Pora pomyśleć o świątecznej szynce. A zasada jest prosta – jaka świnka taka szynka. Konsumenci najchętniej kupują tanio, ale na wyjątkowe okazje skłonni są zapłacić nieco więcej za wyrób w bardzo dobrym gatunku. Walka o jakość zaczyna się jednak nie w sklepie, nawet nie w masarni, ale już w chlewni.

Jak smakowała szynka 30, 40 lat temu? Wielu pamięta.

Zenon Warzecha – mieszkaniec Wrocławia:
Super, odlot, mało chemii, naturalna a teraz? Wątpię.

Wędliny tradycyjne, wiejskie, naturalne, natychmiast lokują się na wyższej półce cenowej.

Maciej Oziembłowski – katedra technologii surowców zwierzęcych, Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu:
My mówimy żywność naturalna mając na uwadze żywność nieprzemysłową. Ale w 80% żywność przemysłowa nie jest zła, ale ma przedłużony okres trwałości, a więc użyto chemii.

Bez chemii tez można robić kiełbasy. Pierwszy krok w tym kierunku to zdrowa pasza.

Józef Wrona – rolnicza spółdzielnia produkcyjna: Jest produkowana z naszego zboża, gdzie na polach stosujemy obornik.

Świnie też własne i obdarzone zdrowym apetytem. To rodzima rasa: biała polska zwisłoucha.

Danuta Wrona – rolnicza spółdzielnia produkcyjna:
Mamy swoje mięso, inny smak… klient wraca.

Pani Zofia stara się o zaopatrzenie sklepu u zaufanych rolników. Unika przemysłowych ferm.

Zofia Pasicka – hala targowa we Wrocławiu: U nas klienci mówią, że widzą różnicę, jakość mięsa jest inna.

Studenci technologii żywności latami uczą się tego, co klienci z miejsca wyczuwają intuicyjnie.

Mariusz Skóra – rzeźnik:
Nie daje konserwantów i one są naturalne.

Ile kosztuje nostalgia za starym, dobrym smakiem? Słono. Kilogram szynki dużo powyżej 30 zł”
– poinformowała Redakcja Rolna TVP.

Przepisy Unii Europejskiej nie określają, ile ma być mięsa w wędlinach. Regulują jedynie maksymalne ilości zagęstników, substancji wzmacniających zapach i smak, konserwantów, soli, i innych dodatków. Unijne normy zezwalają również na używanie do produkcji wędlin barwników. Stąd nasuwają się wątpliwości, ile szynki jest w szynce…

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

PIORiN bierze pod lupę pestycydy. Co wykazała kontrola?

Środki ochrony roślin stanowią jeden z kluczowych elementów współczesnego rolnictwa, umożliwiając skuteczną ochronę roślin uprawnych przed chorobami, szkodnikami i chwastami. Ich jakość oraz legalność...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics