Kiedyś z kilograma mięsa robiło 0,7–0,8 kilograma wędliny. Dziś z kilograma wieprzowiny wychodzą dwa. Magia? Nie… oszczędność.
„Pora pomyśleć o świątecznej szynce. A zasada jest prosta – jaka świnka taka szynka. Konsumenci najchętniej kupują tanio, ale na wyjątkowe okazje skłonni są zapłacić nieco więcej za wyrób w bardzo dobrym gatunku. Walka o jakość zaczyna się jednak nie w sklepie, nawet nie w masarni, ale już w chlewni.
Jak smakowała szynka 30, 40 lat temu? Wielu pamięta.
Zenon Warzecha – mieszkaniec Wrocławia: Super, odlot, mało chemii, naturalna a teraz? Wątpię.
Wędliny tradycyjne, wiejskie, naturalne, natychmiast lokują się na wyższej półce cenowej.
Maciej Oziembłowski – katedra technologii surowców zwierzęcych, Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu: My mówimy żywność naturalna mając na uwadze żywność nieprzemysłową. Ale w 80% żywność przemysłowa nie jest zła, ale ma przedłużony okres trwałości, a więc użyto chemii.
Bez chemii tez można robić kiełbasy. Pierwszy krok w tym kierunku to zdrowa pasza.
Józef Wrona – rolnicza spółdzielnia produkcyjna: Jest produkowana z naszego zboża, gdzie na polach stosujemy obornik.
Świnie też własne i obdarzone zdrowym apetytem. To rodzima rasa: biała polska zwisłoucha.
Danuta Wrona – rolnicza spółdzielnia produkcyjna: Mamy swoje mięso, inny smak… klient wraca.
Pani Zofia stara się o zaopatrzenie sklepu u zaufanych rolników. Unika przemysłowych ferm.
Zofia Pasicka – hala targowa we Wrocławiu: U nas klienci mówią, że widzą różnicę, jakość mięsa jest inna.
Studenci technologii żywności latami uczą się tego, co klienci z miejsca wyczuwają intuicyjnie.
Mariusz Skóra – rzeźnik: Nie daje konserwantów i one są naturalne.
Ile kosztuje nostalgia za starym, dobrym smakiem? Słono. Kilogram szynki dużo powyżej 30 zł” – poinformowała Redakcja Rolna TVP.
Przepisy Unii Europejskiej nie określają, ile ma być mięsa w wędlinach. Regulują jedynie maksymalne ilości zagęstników, substancji wzmacniających zapach i smak, konserwantów, soli, i innych dodatków. Unijne normy zezwalają również na używanie do produkcji wędlin barwników. Stąd nasuwają się wątpliwości, ile szynki jest w szynce…
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu