Co wchodzi w skład Twojej ulubionej szynki?

Kiedyś z kilograma mięsa robiło 0,7–0,8 kilograma wędliny. Dziś z kilograma wieprzowiny wychodzą dwa. Magia? Nie… oszczędność.

„Pora pomyśleć o świątecznej szynce. A zasada jest prosta – jaka świnka taka szynka. Konsumenci najchętniej kupują tanio, ale na wyjątkowe okazje skłonni są zapłacić nieco więcej za wyrób w bardzo dobrym gatunku. Walka o jakość zaczyna się jednak nie w sklepie, nawet nie w masarni, ale już w chlewni.

Jak smakowała szynka 30, 40 lat temu? Wielu pamięta.

Zenon Warzecha – mieszkaniec Wrocławia:
Super, odlot, mało chemii, naturalna a teraz? Wątpię.

Wędliny tradycyjne, wiejskie, naturalne, natychmiast lokują się na wyższej półce cenowej.

Maciej Oziembłowski – katedra technologii surowców zwierzęcych, Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu:
My mówimy żywność naturalna mając na uwadze żywność nieprzemysłową. Ale w 80% żywność przemysłowa nie jest zła, ale ma przedłużony okres trwałości, a więc użyto chemii.

Bez chemii tez można robić kiełbasy. Pierwszy krok w tym kierunku to zdrowa pasza.

Józef Wrona – rolnicza spółdzielnia produkcyjna: Jest produkowana z naszego zboża, gdzie na polach stosujemy obornik.

Świnie też własne i obdarzone zdrowym apetytem. To rodzima rasa: biała polska zwisłoucha.

Danuta Wrona – rolnicza spółdzielnia produkcyjna:
Mamy swoje mięso, inny smak… klient wraca.

Pani Zofia stara się o zaopatrzenie sklepu u zaufanych rolników. Unika przemysłowych ferm.

Zofia Pasicka – hala targowa we Wrocławiu: U nas klienci mówią, że widzą różnicę, jakość mięsa jest inna.

Studenci technologii żywności latami uczą się tego, co klienci z miejsca wyczuwają intuicyjnie.

Mariusz Skóra – rzeźnik:
Nie daje konserwantów i one są naturalne.

Ile kosztuje nostalgia za starym, dobrym smakiem? Słono. Kilogram szynki dużo powyżej 30 zł”
– poinformowała Redakcja Rolna TVP.

Przepisy Unii Europejskiej nie określają, ile ma być mięsa w wędlinach. Regulują jedynie maksymalne ilości zagęstników, substancji wzmacniających zapach i smak, konserwantów, soli, i innych dodatków. Unijne normy zezwalają również na używanie do produkcji wędlin barwników. Stąd nasuwają się wątpliwości, ile szynki jest w szynce…

Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Poprzedni artykułSpotkanie po sąsiedzku
Następny artykułPan Karp i jego transport

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,174FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,656ObserwującyObserwuj
5,390SubskrybującySubskrybuj

Traktorzysta zasłabł na drodze. W akcji LPR

Do niebezpiecznego zdarzenia doszło na drodze krajowej nr 42 w miejscowości Wąchock w województwie świętokrzyskim. 76-letni traktorzysta zasłabł podczas kierowania ciągnikiem i zjechał do...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE