Europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze Copa-Cogeca z okazji Światowego Dnia Zdrowia przypomniały, jaką rolę odgrywają rolnicy i spółdzielnie przy produkcji zdrowej, pełnowartościowej żywności.
– Różnorodność, bezpieczeństwo i jakość europejskich produktów rolnych znalazły uznanie na całym świecie. Unijni rolnicy przestrzegają dobrych praktyk higieny, produkcji rolnej i hodowli, by żywność spełniała najwyższe normy bezpieczeństwa. Dobrze znają swoje zwierzęta i procesy produkcji, dlatego też ich działania są dostosowane do konkretnych warunków panujących w gospodarstwie i w ten sposób gwarantują skuteczność i wydajność. Jest to niezbędne, by w ogóle nie dopuścić do pojawienia się chorób – powiedział Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen.
Jego zdaniem rolnicy i spółdzielnie zachęcają również do prowadzenia zdrowego stylu życia.
– Czynią to nie tylko poprzez produkcję wystarczającej ilości zdrowiej, bezpiecznej, wysokiej jakości żywności dla rosnącej liczby ludności, lecz również poprzez przekazywanie wiedzy na temat wytwarzania żywności i informacji odnośnie żywności, posiłków i zdrowego odżywiania oraz uświadamianie konsumentom konieczności utrzymania żywotności obszarów wiejskich – mówił Pesonen.
Czytaj także:
Siekierski: Co po likwidacji kwot mlecznych?
Uprawa ziemniaka a zrównoważone gospodarowanie glebą: zmianowanie
Olsztyńscy naukowcy wyhodowali Wirtasa – odmianę jarą orkiszu
Ze względu na wzrastające zapotrzebowanie na żywność, które ma zwiększyć się o 60% do 2050 r., produkcja bezpiecznej, pełnowartościowej żywności zyska na znaczeniu.
– Dlatego właśnie potrzebujemy silnej wspólnej polityki rolnej (WPR), która pozwoli na utrzymanie rentowności sektora rolnego w przyszłości, dzięki czemu będzie można wytwarzać bezpieczną żywność. Wszystkie podmioty łańcucha żywnościowego, „od pola do stołu”, muszą się jednak zaangażować w ten proces – przekonywał Pesonen.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/ tumbling Run