Advertisement

Advertisement

Cukier biały dalej tanieje

Druga połowa listopada przyniosła dalszy spadek notowań cukru białego i wzrost surowego – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

 W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 2% do 432,9 USD/t, a biały w Londynie stracił 2%, spadając do 518 USD/t. (strata wynika ze zmiany kontraktu z grudniowego na marcowy, w marcowym kontrakcie w tygodniowym ujęciu odnotowano 2% wzrost). W ujęciu miesięcznym notowania cukru surowego były stabilne, a białego spadły o 5%.

W relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 15%. W połowie listopada wygasł w Londynie kontrakt terminowy z dostawą na grudzień 2012 roku. Dostawy zostały zrealizowane na 8496 kontraktów po 50 ton każdy, czyli 424,8 tys. ton.

Sprzedawcami byli J P Morgan Securietes (5 tys. kontraktów) i Louise Dreyfus Commodietes Suisse SA (3496 kontraktów), kupcami zaś ED&F Man Capital Markets Ltd. (4,3 tys. kontraktów) i Succden Financial Ltd. (4196 kontraktów).

Ostatnie zmiany notowań cukru na najważniejszych giełdach wynikały w dużej mierze z sytuacji technicznej rynku.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Od kiedy elektroniczna ewidencja zabiegów ochrony roślin dla wszystkich? Minister Krajewski wyjaśnia

Rolnicy od wielu miesięcy żyją w niepewności dotyczącej obowiązku prowadzenia elektronicznego rejestru zabiegów ochrony roślin. Zgodnie z unijnym rozporządzeniem 2023/564 miał on wejść w...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics