Cukier biały dalej tanieje

Druga połowa listopada przyniosła dalszy spadek notowań cukru białego i wzrost surowego – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

 W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 2% do 432,9 USD/t, a biały w Londynie stracił 2%, spadając do 518 USD/t. (strata wynika ze zmiany kontraktu z grudniowego na marcowy, w marcowym kontrakcie w tygodniowym ujęciu odnotowano 2% wzrost). W ujęciu miesięcznym notowania cukru surowego były stabilne, a białego spadły o 5%.

W relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 15%. W połowie listopada wygasł w Londynie kontrakt terminowy z dostawą na grudzień 2012 roku. Dostawy zostały zrealizowane na 8496 kontraktów po 50 ton każdy, czyli 424,8 tys. ton.

Sprzedawcami byli J P Morgan Securietes (5 tys. kontraktów) i Louise Dreyfus Commodietes Suisse SA (3496 kontraktów), kupcami zaś ED&F Man Capital Markets Ltd. (4,3 tys. kontraktów) i Succden Financial Ltd. (4196 kontraktów).

Ostatnie zmiany notowań cukru na najważniejszych giełdach wynikały w dużej mierze z sytuacji technicznej rynku.

Źródło: FAMMU/FAPA
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here