Cukier najdroższy od 9 miesięcy

Ostatni tydzień przyniósł kolejne wzrosty notowań na światowych giełdach, a cukier był najdroższy od blisko 9 miesięcy.

W Londynie cukier biały zwyżkował do 730,6 USD/t, zyskując 4% w ciągu tygodnia. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 5% do 635 USD/t. Powodów ciągle rosnących notowań cukru należy upatrywać w kilku czynnikach.

Najważniejszymi z nich są:

1) niski stan zapasów, który sprawia, ze sytuacja zaopatrzeniowa staje się w niektórych regionach napięta;

2) problemy logistyczne w Brazylii, które opóźniają sprawny handel;

3) niekorzystne warunki pogodowe, które mogą ograniczyć produkcję zarówno w kluczowych rejonach produkcyjnych, jak Brazylia, a także w krajach będących znaczącymi importerami, jak Rosja, Chiny, Pakistan;

4) aktywność funduszy inwestycyjnych i innych inwestorów.

Większość brokerów zauważa, że tak wysokie ceny wpływają negatywnie na handel na rynku rzeczywistym, gdyż większość importerów czeka na spadki. Obecnie oczy zwrócone są w stronę Rosji, trzeciego na świecie importera cukru. Rosjanie nie kwapią się jednak z zakupami, czekając albo na spadek cen, albo na obniżkę cła. Premia cukru białego (różnica miedzy ceną surowego a białego) spadła obecnie do 80 USD/t, co sprawia, że rafinacja nie jest zbyt atrakcyjna finansowo. Dlatego też pracę zwalniają największe rafinerie, ograniczając tym samym podaż cukru surowego. Część brokerów oczekuje wyraźnej korekty notowań w najbliższych dniach. Z drugiej jednak strony analitycy z niemieckiej firmy F. O. Licht zauważają, że wspomniany niski poziom zapasów może doprowadzić do nerwowości na rynku, co w połączeniu z występującymi problemami zaopatrzeniowymi może spowodować dalszy, niekontrolowany wzrost notowań.

 Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda największym wyzwaniem dla bezpieczeństwa żywnościowego

Gwałtowne zjawiska pogodowe to główne zagrożenie dla łańcucha dostaw żywności w Europie, wynika z raportu o bezpieczeństwie żywnościowym UE przedstawionym przez Komisję Europejską. Raport, drugi...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics