Cukier najdroższy od 9 miesięcy

Ostatni tydzień przyniósł kolejne wzrosty notowań na światowych giełdach, a cukier był najdroższy od blisko 9 miesięcy.

W Londynie cukier biały zwyżkował do 730,6 USD/t, zyskując 4% w ciągu tygodnia. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 5% do 635 USD/t. Powodów ciągle rosnących notowań cukru należy upatrywać w kilku czynnikach.

Najważniejszymi z nich są:

1) niski stan zapasów, który sprawia, ze sytuacja zaopatrzeniowa staje się w niektórych regionach napięta;

2) problemy logistyczne w Brazylii, które opóźniają sprawny handel;

3) niekorzystne warunki pogodowe, które mogą ograniczyć produkcję zarówno w kluczowych rejonach produkcyjnych, jak Brazylia, a także w krajach będących znaczącymi importerami, jak Rosja, Chiny, Pakistan;

4) aktywność funduszy inwestycyjnych i innych inwestorów.

Większość brokerów zauważa, że tak wysokie ceny wpływają negatywnie na handel na rynku rzeczywistym, gdyż większość importerów czeka na spadki. Obecnie oczy zwrócone są w stronę Rosji, trzeciego na świecie importera cukru. Rosjanie nie kwapią się jednak z zakupami, czekając albo na spadek cen, albo na obniżkę cła. Premia cukru białego (różnica miedzy ceną surowego a białego) spadła obecnie do 80 USD/t, co sprawia, że rafinacja nie jest zbyt atrakcyjna finansowo. Dlatego też pracę zwalniają największe rafinerie, ograniczając tym samym podaż cukru surowego. Część brokerów oczekuje wyraźnej korekty notowań w najbliższych dniach. Z drugiej jednak strony analitycy z niemieckiej firmy F. O. Licht zauważają, że wspomniany niski poziom zapasów może doprowadzić do nerwowości na rynku, co w połączeniu z występującymi problemami zaopatrzeniowymi może spowodować dalszy, niekontrolowany wzrost notowań.

 Źródło: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa,www.fapa.com.pl, fot. sxc.hu 
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Video thumbnail
Informator Agronomiczny: Wszystko o nawożeniu wiosennym
22:34
Video thumbnail
Jak poprawić tolerancję roślin na stres oksydacyjny?
05:03
Video thumbnail
Działania prewencyjne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w 2020 roku
05:28
Video thumbnail
Wyzwania na rynku mięsa
01:14:08
Video thumbnail
Owoce, hit eksportowy?
01:26:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #5
59:34
Video thumbnail
Rolnictwo zrównoważone wpływa na ekonomikę gospodarstw
07:03
Video thumbnail
Nowości w odmianach kukurydzy od Syngenta
05:22
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #4
01:00:26
Video thumbnail
Zbiór kukurydzy na kiszonkę 2020
04:11
Video thumbnail
Uroczyste wręczenie "Znaku Bezpieczeństwa KRUS"
04:59
Video thumbnail
Wirtualne Dni Kukurydzy PROCAM
56:30
Video thumbnail
Podsumowanie Konkursu dla dzieci: Dobrze się czuję, gdy o bezpieczeństwie rymuję!
03:14
Video thumbnail
Wirtualne Dni Warzyw PROCAM
01:00:03
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #3
01:02:05
Video thumbnail
Rekordowe plony pszenicy ozimej - Rekord Polski 2020
07:29
Video thumbnail
Ślimaki w uprawie rzepaku - wrześniowy PROCAM Alert Extra
01:53
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #2
44:53
Video thumbnail
Żniwa już za Wami? Pamiętajcie by dobrze zagospodarować słomę
05:00
Video thumbnail
PROCAM Cup - treningi 2020
02:12
Video thumbnail
Informator Agronomiczny #1
50:56
Video thumbnail
dr Aleksandra Hadzik, prezes KRUS apeluje o zachowanie bezpieczeństwa podczas żniw!
01:22
Video thumbnail
Jak rolnik powinien zabezpieczyć gospodarstwo by spać spokojnie?
03:23
Video thumbnail
Doglebowa czy nalistna? Ochrona herbicydowa rzepaku ozimego
14:54
Video thumbnail
KRUS zainaugurowała Strategię „Wizja Zero” w sektorze rolniczym w Polsce w 2020 r.
08:01
Video thumbnail
Ziemniaki pod najlepszą ochroną w PROCAM Alert
08:56
Video thumbnail
Ruszyła druga edycja konkursu filmowego dla młodzieży "Moja Wizja Zero"
02:04
Video thumbnail
Prof. Andrzej Kowalski przewodniczącym Kapituły Konkursu - Plebiscytu AgroWybór 2020
01:40
Video thumbnail
Zielony ład - szansa czy wyzwanie dla polskiego rolnictwa?
04:24
11,173FaniLubię
4,567ObserwującyObserwuj
3,520ObserwującyObserwuj
5,430SubskrybującySubskrybuj

#HodowcyRazem: Produkty zwierzęce niezbędnym składnikiem diety

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie...

Obserwuj nas na INSTAGRAMIE