Cukier znów zaczął tanieć

Druga połowa października przyniosła wyraźny spadek notowań cukru –  wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA .

W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 2% do 433,9 USD/t, a biały w Londynie stracił też 2%, spadając do 545,7 USD/t. W ujęciu dwutygodniowym spadki przekroczyły 7%, a w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 26%, a białego o 25%.

Powodem ostatnich przecen jest poprawa zaopatrzenia, głownie za sprawą większej podaży z Brazylii i Indii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin. Światowy bilans cukru, który trzeci sezon z rzędu będzie charakteryzować się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za dalszymi przecenami.
Dużo będzie zależeć od kursu walut i sytuacji ekonomicznej na świecie.

Źrodło: FAPA/FAMMU
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics