Czechom nie smakuje polska żywność

Czechy wypadły z pierwszej piątki największych importerów polskiej żywności. Jeszcze w 2016 r. zajmowały trzecie miejsce.

Czechy, eksport żywności, żywność, Credit Agricole, wołowina, mięso

Z danych Eurostatu wynika, że polski eksport żywności do Czech w ostatnich latach rośnie wyraźnie wolniej niż do pozostałych krajów unijnych. Obserwowany jest aż w 15 z 24 kategorii produktowych, co doprowadziło do spadku udziału Czech w strukturze geograficznej polskiego eksportu w tych kategoriach.

– W naszej ocenie gorsze wyniki polskich eksporterów żywności na czeskim rynku w znacznym stopniu związane są z nasilającymi się w ostatnich latach działaniami protekcjonistycznymi stosowanymi przez Czechy w celu ograniczenia importu żywności z Polski. Są one w ostatnich tygodniach szeroko komentowane w mediach, po tym jak Czechy wykorzystując skandal w polskim sektorze wołowiny utrudniają polskim eksporterom mięsa dostęp do swojego rynku – informuje Credit Agricole w AgroMapie – Kwartalniku Agrobiznesu.

Dyskredytacja polskiej żywności i zawyżanie kosztów 

Zdaniem bankowych ekspertów można wyodrębnić dwie podstawowe grupy działań protekcjonistycznych stosowanych przez Czechy.

Pierwszą grupą jest dyskredytowanie polskiej żywności przez nieuzasadnione kwestionowanie jej jakości oraz bezpieczeństwa.

– Ich przykładem są m.in. opisywane w mediach negatywne kampanie informacyjne w Czechach dotyczące polskiej żywności oraz kwestionowanie przez stronę czeską wiarygodności polskich instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności – czytamy w AgroMapie.

Druga grupa działań służy osłabianiu konkurencyjności cenowej importowanych produktów.

– Są to regulacje, których celem jest sztuczne zawyżanie kosztów transakcyjnych. Przykładem takich praktyk są wprowadzone w ostatnim czasie przez Czechy obowiązkowe kontrole polskiego mięsa, które spotkały się z krytyką unijnego komisarza ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności V. Andrukaitisa – wyjaśnia Credit Agricole.

Wszystkie te działania uderzają w jedną z podstawowych zasad wspólnego rynku UE, którą jest swoboda przepływu towarów.

Jednak, jak zauważają bankowi eksperci, w obliczu trudności sprzedaży swoich artykułów do Czech polscy eksporterzy żywności z powodzeniem reorientują swój eksport, o czym świadczy utrzymujący się silny wzrost wartości polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych.

oprac. Kamila Szałaj, Redakcja AgroNews, na podst. Credit Agricole, fot. pixabay.com

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

KRIR ogłasza nabór rolników do zespołów roboczych

Krajowa Rada Izb Rolniczych (KRIR) ogłosiła rozpoczęcie naboru rolników do zespołów roboczych, których celem jest aktywny udział w tworzeniu rozwiązań dla polskiego rolnictwa. Inicjatywa...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics